Собствениците на изгорелите тютюневи складове имат 14 дни да ги укрепят 29.08 | 15:16

Комисия към община Пловдив ще им връчи предписания

От iNews.bg

От днес междуведомствена комисия към Община Пловдив по повод изгорелите тютюневи складове - паметници на културата, започва работа и в най-кратки срокове ще излезе с предписания към собствениците за укрепване на конструкцията. След връчването на тези предписания те ще има 14-дневен срок за изпълнение, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Комисията се оглавява от главния архитект на район "Централен" Васил Василев и включва представители от Националния институт по паметниците.

В случай, че собствениците на изгорелите сгради не изпълнят предписанията, може да се стигне до извършването на тези дейности от общината, но това е свързано с продължителни процедури и последващо възстановяване на разходите. Не ми се иска да минаваме към тази хипотеза, заяви Тотев и направи сравнение със срутения склад на улица "Одрин" 8.  

По груби сметки укрепването на полуразрушената сграда там ще струва около 120 000 лв., а до дни би трябвало да стане ясно каква ще бъде стойността и за укрепването на изгорелите три склада. 

Междуведомствената комисия от експерти се очаква да реши до края на деня и дали може да бъде възстановено частично движението по ул. "Иван Вазов" в района на изгорелите тютюневи складове, каза още Тотев.

В петък от прокуратурата са уведомили общината, че са приключили със следствените работи и вече експертите могат да работят на място. Кметът се надява до 17.00 часа днес да има становище за това дали може да се отвори поне северния тротоар.

Най-четени