Собствениците на кораби на загуба заради плиткия Дунав 26.08 | 15:49

Рибарите ликуват, но корабоплаването зацикля

От Филипа Тодева

Собствениците на кораби търпят огромни загуби, тъй като плавателните им съдове при ниски води на Дунав са натоварени с 60% от възможностите си. Това съобщи директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) Георги Георгиев, цитиран от БТА.

По думите му ниското ниво на реката е благоприятно само за рибарите, тъй като водата намалява, рибата е по-нагъсто и уловът е по-добър.

Плиткият Дунав обаче е бич за корабоплаването. "Всички трябва да се съобразяват с праговете, които се появиха по реката, и да товарят по-малко конвоите”, каза той.

"Ако единица товар може да бъде превозена при нормално ниво на реката с един плавателен съд, то при ниски води са нужни два кораба. Това оскъпява транспорта по реката. Губи се и много време при преминаване през плитчините - вместо да се превозят два товара за десет дни, ще се превози един”, обясни Георгиев.

Според него затова в момента се търси железопътен или шосеен транспорт, тъй като с него товарът ще пристигне навреме. Отделно, по-продължителното пътуване по реката е риск за стоката, която може да се развали.

Директорът на АППД посочи, че исторически минимум за Русе е регистриран през 2003 г. През цялата година тогава са се наблюдавали ниски води, като нивото е стигнало минус 73 см под условната кота "нула".

Той прогнозира, че нивото на реката ще продължи да спада и това ще се наблюдава както до края на месеца, така и през следващия. Има голяма вероятност да стигне дори до условната кота "нула" край Русе.

Водещи

Най-четени