Собствениците на тютюневия склад в Пловдив карат общината да го ремонтира 12.04 | 14:13

Кметът Тотев се оплака от фирма „Одрин 8“, били „изключително нахални“

От iNews.bg

Собствениците на съборения тютюнев склад в Пловдив отказват да изпълнят предписанията за укрепване и обезопасяване на имота. Те са пратили писмо до общината, с което я приканват тя да извърши това за тяхна сметка, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Градоначалникът не скри раздразнението си към собствениците на имота, определяйки претенцията им като "изключително нахална".

"Ядосани сме", призна Тотев по адрес на собственика на фирмата "Одрин 8" ООД, която притежава имота. Нейн представител е сърбинът Александър Николич.

"Изобщо не са се показали, откакто са съборили имота. Общуваме единствено с техния адвокат Георги Илчев", жалва се кметът, цигиран от 24 часа.

В писмото, изпратено от адвоката, се посочвали членове и алинеи от закона, според които, акоо собственикът не може да изпълни предписанието, това можела да го стори общината за негова сметка.

4-дневният срок за укрепване и обезопасяване на бившия тютюнев склад обаче отдавна е изтекъл. "Ако няма вариант да им вменим те да си свършат работата, ще я изпълним ние, но ще си събираме сумите по съдебен ред", отсече Тотев. И предупреди, че "диалогът с тях ще става все по-остър".

Междувременно на фирма "Одрин 8" е наложен запор за неплатени местни данъци и такси върху имота на стойност 17 000 лв.

Според Тотев най-коректно е било собствениците да изпълнят задълженията си, а не да си "играят на буквите от закона". Кметът недоумява защо те са решили да действат по този начин - "да ядосват града и общината".

Той ще възложи на общинското предприятие "Жилфонд" да направи оглед и предписания за укрепването. Задължението по възстановяването на сградата обче е изцяло на собствениците, категоричен е кметът.

 

Сградата, която е паметник на културата, беше съборена демонстративно от собствениците на 7 март, което предизвика серия от протести и живи вериги, и размяна на писма между община Пловдив и Министерството на културата.

Водещи