Созопол - Град на спасението! И през зимата СНИМКИ 25.12 | 16:30

Созопол - курортен град, за който всички се сещат, когато е лято. Медията ни обаче реши да обърне внимание на това притегателно място сега

От iNews.bg

Стефан МАРКОВ

Настоящата Коледа е по-различна от всички досегашни и това е неоспоримо. Основната причина, разбира се, е пандемията, която буквално е сковала човечеството. В България обаче има и друга причина и това е липсата на сняг. И друг път на Рождество Христово е нямало снежинки, но сега дори слънцето се е показало и на доста места у нас времето е топло за сезона.

Така е и в Созопол - курортен град,  за който всички се сещат, когато е лято. Медията ни обаче реши да обърне внимание на това притегателно място сега. Созопол не е само плаж и летни купони. Той е "Град на спасението", каквото всъщност означава името му. Той е и град на рокендрола - неслучайно над Централния плаж има паметна плоча на великия и непрежалим музикант - Георги Минчев. Макар през лятото в Созопол да има доста чалга - както в дискотеките, така и по улиците и будките, то тук рокът е поставен на пиедестал. Едва ли в друг курортен град по морето има толкова рок-капанчета, откъдето дъни денонощно метъл. Съперничи единствено Каварна...

И навръх Коледа в Созопол отбелязват празника с рок. В центъра на града са поставени около десетина сглобяеми дървени къщурки, които предлагат всевъзможно хапване и пийване, а от тях се носи рок. Тази година обаче само две от конструкциите работят. Въпреки това музиката е налице и се чува на километри, така че привлича всичко живо.

Зорко око на медията ни видя, че около петдесетина рокери от Бургас и региона са избрали именно Созопол, за да изкарат добре на Коледа. 

На 200 метра от рок-сборището е Централният плаж. Там положението е различно и веднага се връщаме към низките страсти и вълнения, на които българите сме царе. Там 3 неща правят впечатление.

Първото забележимо от самолет е, че плажната ивица е буквално изорана от багери и прилича по-скоро на писта за офроуд. Целта е да се запазят от морските вълни няколко заведения на първа линия. Идиотия до шия. Пясъкът е насъбран пред баровете, за да служи като дига, щом бог Посейдон се разлюти. Местната власт в лицето на кмета Тихомир Янакиев отдавна е изразила отрицателно мнение по тази грозна гледка, но истината е, че плажовете са държавна собственост и отговорните лица са в държавната администрация. Докато властите нехаят и се правят на слепи, концесионерите, не само в Созопол, си разиграват коня - както им е угодно. През това време малкото чужденци ни се чудят на акъла - как може да имаме такава красива природа, а да я рушим, за единия частен интерес и банкова сметка.

Второто нещо, което се вижда, са явните следи от багерите, които през няколко дни укрепват пясъчните диги. В Созопол доста хора протестират срещу това безобразие, но гласовете им често остават нечути. 

Все пак е Коледа, така че завършваме с позитивното. А именно третата "забележителност" на плажа. Тя е "снежен" човек, за чиято направа е използван пясък. Няма и как да е иначе, защото в Созопол сняг липсва, но Коледните емоци са налице.

Изгледи от местността Буджака

Къща в Стария град на Созопол

Всяка втора лодка на пристанището се казва "Созопол"

СОЗОПОЛ - ГРАД НА СПАСЕНИЕТО

Водещи

Най-четени