Созопол и "Златни пясъци" остават без пречиствателни станции 27.06 | 13:58

Пречиствателната станция в курортния комплекс е проектирана за до 20 хил. легла

От Елена Коцева

Комплексът "Златни пясъци" и Созопол са двете критични точки по Черноморието. Към момента там няма нормални пречиствателни станции.

Това е равносметката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

По думите й и в двете места сезонът през тази година ще бъде спасен чрез дълбоководно заустване на отпадните води.

iNews припомня, че ВиК-Варна възстанови проводимостта на същестуващото трасе за дълбоководно заустване на пречиствателната станция за отпадни води "Златни пясъци".

Пречиствателната станция в курорта е проектирана за около 15-20 хил. легла, а в момента те са двойно повече. За нова пречиствателна станция и дълбоководно заустване са необходими около 45 млн. лв.

Министърът обяви, че до края на годината ще бъдат сключени още договори за изграждане и модернизиране на пречиствателни станции в страната, като до няколко дни ще бъде сключен контракт за таковасъоръжение в Елин Пелин. 

Министър Караджова официално откри новата пречиствателна станция за отпадъчни води от фосфорното производство на "Агрополихим" АД в Девня.

Инвестицията в станцията е на стойност 20 милиона лева, посочи директорът на завода Филип Ромбалд. По думите му цялата инвестиционна програма на "Агрополихим" е общо над 100 милиона лева.

В нея е включено изграждането на ново депо за фосфогипс, което ще струва 16,5 милиона лева, както и на нова инсталация застабилизиран амониев нитрат за 30 милиона, която трябва да започне да работи до края на годината.

От завода планират още да реконструират отделение в цеха за амоняк, където ще бъдат инвестирани близо 5 милиона лева. През март 2012 година ще започне изграждането на склад за съхранение на течен амоняк, където ще бъдат вложени 30 милиона лева, а съоръжението трябва да бъде готово до май 2013 година.

 

В последните месеци нови пречиствателни станции бяха открити в Хасково, Троян, а софийската станция "Кубратово" бе модернизирана.
Според изискванията на Европейския съюз населено място с над 10 000 души трябва да разполага с пречиствателна станция.

Водещи

Най-четени