Созопол получи пари по европроект за ремонт на учебни заведения 07.11 | 12:13

Средствата за внедряване на мерки за енергийна ефективност са в размер на 1,2 млн. лева

От Любомир Тасев

В срок от една година ще бъдат извършени строително ремонтни дейности в ОУ ”Св.Св. Кирил и Методий” и ЦДГ „Здравец” в Созопол, ОУ ”Христо Ботев” в с. Зидарово и ОУ ”Христо Ботев” в с. Росен, съобщиха от общинския пресцентър.

Средствата за ремонтите са по спечелен от общината европейски проект за ”Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура на територията на община Созопол” и са в размер на 1 209 631,10 лв. Проектът е по Приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Операция1.1 ”Социална инфраструктура” и схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктира в градските агломерации”, при който 15% от стойността на проекта се осигурява от община Созопол.

Целта на проекта е да се подобри образователната инфраструктура в община Созопол, посредством мерки за енергийна ефективност на 4 общински сгради – образователна инфраструктура на целевите групи; да се спрат процесите на влошаване на състоянието на сградите: да се удължи физическия и социалния живот на общинските сгради; да се повиши енергийната ефективност на сградния фонд в образованието; да се подобрят вътрешните и външни естетически качества на конкретните сгради и хармонизацията им с околното пространство.

Дейностите по проекта отговарят на необходимостта от инвестиции в образователната структура на община Созопол, в оптимизиране и естетизиране на материалната база на приоритетни за общината учебни заведения, в които се обучават 812 ученици и деца. Реализирането на проекта ще допринесе за повишаване качеството на образователните услуги на територията на общината, ще подобри жизнената среда, а оттук и задържането на младите хора в общината.

С реализиране на проекта община Созопол решава два много важни проблема. Единият е оптимизиране на материалната база на образователните институции. В момента тя е в незадоволително състояние и не отговаря на съвременните изисквания и потребности за предоставяне на качествени услуги. Неимоверно големи са разходите на енергия и отопление поради амортизирана, неподобрена база и липса на ефективно топлоснабдяване. Проектът включва ремонт и обновяване на материалната база на училищата в три населени места в общината- Созопол, с. Росен и с. Зидарово, както и внедряване на конкретни мерки за енергийна ефективност и използване на алтернативни възобновяеми източници.

Друг сериозен проблем в образованието, който ще намери решение с реализирането на проекта, е свързан с високия дял на ромите, които не са обхванати от системата за основно и средно образование, от една страна и от друга - концентрацията на ромски ученици основно в две общински селища - Росен и Зидарово. Това поставя сериозен проблем с интегрирането на малцинствените групи в образователния процес. Проектът ще обезпечи създаването на оптимално конфортни условия за обучение и възпитание в училищата, ще повиши тяхната привлекателност за максимално интегриране и обхващане на децата от малцинствените групи, включително ромите.

Целта на община Созопол е с този проект да подобри качеството на живот и да се повиши мотивацията за образование на децата от ромското население чрез реконструкция на училищата и в Росен и Зидарово, предоставящи интегрирано образование на учениците от ромски произход в етнически смесените класове.

Водещи

Най-четени