Солени глоби и задължителни зимни гуми в проектозакона за движение по пътищата 26.01 | 10:30

Ще се въведат повече ограничения за младите шофьори, коланите в автобусите ще са задължителни

От iNews

Шофьор, който в рамките на две години е наказан три пъти с влезли в сила наказателни постановления за  едно или повече от едно тежки нарушения, остава без книжка. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проектозакон за движение по пътищата, съобщава СБА.  Другата важна новост е по-висока санкция за преминаване на червен светофар – тя скача от 100 на 150 лева. Също с толкова ще се глобява водач, ако не даде предимство не велосипедист при преминаването на велосипедна пътека.

Драстично скача глобата за неправоспособни шофьори – 600 лева. Това се отнася както за тези, които нямат книжки, така и за лицата с отнети временно или за определен срок (постановен от съда)  свидетелства. В момента санкцията е от 100 до 300 лева. С 500 лева пък ще се наказва собственик или вписания в свидетелството за регистрация ползвател, който предоставя управлението на автомобила си на лице, употребило алкохол или наркотици.  В настоящия закон глобата също варира между 100 и 300 лева.

Санкция от 300 лв. се предвижда за управление на МПС с обявено за изгубено, откраднато или повредено свидетелство.  Същата глоба ще се налага и при книжка с изтекла давност.

Паричните санкции и наказанията за алкохол остават същите. В проектозакона е предвидена глоба от 20 лева за водачи, които превишават скоростта в населено или извън населено място до 10 km/h. В момента наказанието се прилага за шофьори, които превишават с 10 km/h.

Това означава, че занапред ще могат да глобят и за над 5 км над разрешената скорост, въпреки че има допустима грешка при техниката за контрол, която е в рамките на около 2-3 км.

Противно  на публикувани вече в медиите информации, максимално разрешена скорост в населени места остава същата – 50 км/ч за леките автомобили, а не 30 км в час, както беше споменато. Съответно в извън населени места, по скоростен път и магистралите остават ограниченията от  90 км, 120 и 140 км/ч.

Другата предвидена новост е, че на водачите ще се предоставя възможност за заплащане на глоби по този закон чрез терминални устройства ПОС, когато бъдат закупени за патрулките.

Зимните гуми стават задължителни за леките автомобили от 15 ноември до 1 март включително, гласят текстове в новия Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане. До сега през зимата можеше да се кара със зимни гуми или с други, който трябваше да бъдат с дълбочина на протектора до 4 мм.

Кандидат-шофьорите у нас ще се явяват на променен теоретичен изпит за книжка. Той ще се състои от решаване на тест за проверка на знанията на кандидата за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства и проверка на възприятията и поведението му чрез интерактивни видеоклипове. Практическият изпит пък ще се провежда на учебна площадка, както и по пътища, отворени за обществено ползване, в и извън населените места.

Когато вече вземат книжка, новите шофьори ще трябва да се съобразяват и с по-строги изисквания за управляваните от тях автомобили. Така според новия закон те няма да имат право да шофират кола с повече от 67 конски сили без придружител с повече от 5 г. шофьорски стаж. Също така новият шофьор няма да има право да вози пътници между 22:00 ч. и 6:00 ч. през нощта, освен придружителя.

Лице, което е загубило правоспособност да управлява моторно превозно средство, ще се допуска до обучение за възстановяване на правоспособност не по-рано от 12  месеца от  датата, на която е върнато или отнето  свидетелството и след провеждане на лекционно обучение за безопасността  на  движението по пътищата в  структурите на МВР.

Пътниците в автобусите са задължени да "използват обезопасителните колани, с които моторните средства са оборудвани", пише още в проектозакона. В  момента в закона пише, че пътниците трябва да използват коланите, ако има такива. Новият текст е провокиран от няколкото тежки катастрофи с жертви през 2018 г.

Водещи

Най-четени