Соня Найденова ще представлява новия ВСС 03.10 | 17:23

Найденова беше предложена от председателя на Върховния административен съд

От Андриян Георгиев

Седемнайсет от новите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) избраха Соня Найденова за представляващ съвета. Найденова беше предложена от председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Тя беше избрана във ВСС от парламентарната квота, издигната от ГЕРБ. 

Соня Найденова беше избрана със 17 гласа "за” и поради тази причина съветът не гласува за втория кандидат – Юлия Ковачева.

"Благодаря на всички колеги. Надявам се да работим добре. Смятам, че ще се справя с поста", каза Найденова, цитирана от агенция "Фокус".

Новите 22-ма членове на ВСС встъпиха в длъжност днес (3 октомври) на официална церемония.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева гарантира, че няма да има вмешателство в работата на съвета.

Главният прокурор Борис Велчев помоли новите членове да забравят за лозунгите и да се концентрират върху решенията, които биха могли да се справят с проблемите в съдебната система. По думите му, ако това не се случи, в края на мандата на ВСС ще се помнят лозунгите, но няма да има с какво да се гордеят.

Президентът Росен Плевнелиев пожела на новите членове на ВСС да взимат важни решения, които не само да бъдат мъдри и прозрачни, но и работещи. И допълни, че тези решения не бива да бъдат взимани заради Брюксел или заради партийни зависимости, а заради справедливостта.

Представляващата стария ВСС Анелия Мингова пък се обърна към наследниците си във ВСС с думите, че ще срещнат повече критики, отколкото похвали и им пожела по-малко вътрешни конфликти и повече кредит на доверие както от обществото, така и от магистратите.

Тя заяви, че очаква разум в преценката на новите магистрати и им препоръча да наблегнат повече на прозрачността в работата си.

Водещи

Най-четени