Сотир Цацаров: Прокуратурата ще протестира пускането на съдия Ченалова от ареста 17.04 | 12:55

Според главния прокурор само Велико народно събрание може да гласува предлаганите от кабинета промени в Конституцията във връзка със съдебната реформа

От iNews.bg

Най-вероятно освобождаването на съдия Румяна Ченалова под парична гаранция ще бъде протестирано от прокуратурата. По преценка на главния прокурор Сотир Цацаров прокурорите, работили по нейния случай, са си свършили повече от добре работата.

Това коментира във Велико Търново пред журналисти самият главен прокурор по повод днешното решение на съда да пусне от ареста разследваната главна съдийка от Софийски градски съд срещу парична гаранция от 8000 лв.

Той бе категоричен, че колегите му прокурори, работили по този случай, са си свършили работата "повече от добре".

Сотир Цацаров обаче не е съгласен с предложението на правосъдния министър Христо Иванов и на правителството като цяло за частта частта от съдебната реформа, касаещо разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две секции и по точно искането прокурорите да се избират от самите прокурори. Резервите му са, че няма кой да финансира такава предизборна кампания.

По негово мнение част от предлаганите промени в Конституцията във връзка с провеждането на съдебната реформа изискват те да бъдат приети от Велико народно събрание, за да не бъдат впоследствие отменени от Конституционния съд. "Промяна, която може да бъде извършена само от Велико народно събрание, но е направена от обикновено народно събрание, би срещнала отново Конституционния съд", смята Цацаров.

Според него промените в Конституцията да вървят ръка за ръка с промените в процесуалните закони. "Промяната на конституцията не може да се случи без да бъдат променени основните правила, по които работят съдът и прокуратурата", заяви Цацаров. Той също смята, че спрямо главния прокурор трябва да бъде упражняван контрол, първо от Висшия съдебен съвет, а после и от парламента.

Главният прокурор съобщи, че до седмица ще има резултати по разследването на взрива в Иганово. Според него по този случай имало твърде много съвпадения. Той обаче призова служители от министерството на икономиката и от министерството на отбраната да престанат да спекулират с даване на версии и изнасяне на факти.
До седмица се очакват и обвинения по случая със загиналите работници в хотел "Вероника"във Варна, каза още обвинител №1.

Главният прокурор Цацаров връчи днес дипломите на 130 студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет в сградата на Учредителното Велико народно събрание в старопрестолния град.

 



Водещи

Най-четени