Сотир Цацаров избра четиримата си заместници 10.01 | 14:16

Сред тях са Галина Тонева, Борислав Сарафов и прокурорът по "Килърите" Ася Петрова

От Ивелина Георгиева

Новият главен прокурор Сотир Цацаров вече избра четиримата си заместници.

Това са двамата му конкуренти за поста – досегашният зам. главен прокурор Галина Тонева и шефът на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов, както и прокурорът в Апелативната прокуратура в Пловдив Пенка Богданова и окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова.

Изборът на прокурор Петрова стана поредният повод да се подхранят приказките за близостта между Цацаров и вътрешния министър Цветан Цветанов. Обвинителката водеше делото срещу "Килърите" – бандата за поръчкови убийства, с чието залавяне Цветанов се гордее, и е в добри отношения с МВР шефа, като при последното му посещение в САЩ тя бе в официалната делегация.

Един от досегашните заместници на досегашния обвинител №1 Валери Първанов ще бъде освободен от длъжността, посочи Сотир Цацаров. Той поясни, че ресорите на заместниците му ще бъдат определени по-късно.

От 28 декември 2012 г. досега Цацаров е водил интензивни разговори за сформиране на екипа си. Той поясни, че е отправил покана към опонентите си в конкурса за главен прокурор да станат негови заместници и съответно тя е била приета.

Подчерта, че вечерта след избора му Галина Тонева е обявила, че ще подаде оставка при негативен резултат за нея и съответно го е направила. Въпреки това Цацаров е провел няколко разговора с нея, предположил ѝ е да преразгледа решението си и да работят заедно в екип и така Тонева е оттеглила оставката си.

Борислав Сарафов пък е бил поканен заради добрата му работа в Специализираната апелативна прокуратура. "Всеки един от тях би могъл да бъде добър главен прокурор", посочи Цацаров.

По думите му концепциите на всички кандидати за заместници са се допълвали и "са сочили само към доброто на българската прокуратура". Цацаров коментира, че с шефа на националната следствена служба Бойко Найденов ще продължи да работи "в пълен екип и коректност".

Главният прокурор изрично подчерта, че не е предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов. Относно кандидатурата на Ася Петрова той заяви, че тя е негово лично предложение и има потенциал да работи като зам. главен прокурор.

Сотир Цацаров допълни, че не познава Петрова единствено от делото "Килърите", а е запознат с начина ѝ на работа и възможностите ѝ.

Водещи