Софи Маринова пя в Европарламента 28.03 | 08:21

Ще стискаме палци пред телевизора, обеща еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг

От Кремена Бедерева

Предстоящият на 8 април международен ден на ромите бе отбелязан снощи в Европейския парламент в Брюксел по инициатива на българските депутати от ГЕРБ с песента, с която България избра да бъде представена на тазгодишния конкурс Евровизия, информира БТА.

В своето слово еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг посочи, че изборът на нашата страна доказва, че ромските певци са сред най-добрите в Европа. Ще стискаме палци пред телевизора, добави Рединг.

Тя отбеляза, че денят на ромите е и време, в което да се замислим за нуждата от промяна на неприемливото социално изключване на тази част от обществото. Трябва с общи усилия да променим съдбата на тези 10 млн. европейци, заяви комисарят. Рединг отбеляза, че изготвените от 27-те правителства в ЕС стратегии за ромската интеграция в момента са подложени на анализ от Европейската комисия. Заключенията ще бъдат представени през април на Съвета на ЕС и на ЕП.

Тя допълни, че за първи път държавите от ЕС полагат общи усилия за промяна на положението на ромската общност. Трябва да обясним на всички европейци, че интеграцията на ромите носи принос за всички, добави тя. На ромите следва да обясним, че са отговорни за бъдещето си, заяви Рединг.

Според нея едва тогава ще стане видим резултатът от стратегиите и ще настъпи промяна за следващите поколения. Не трябва да има необразовано ромче, това е начинът сегашният проблем да изчезне и така ромите ще станат равностойна част от европейското общество, заяви Рединг. Тя изрази задоволство, че ЕП отбелязва празника с музика, защото тя е посланието на любовта.

Евродепутатът Ливиа Ярока уточни, че все още малко роми знаят за международния си празник и за предприетите промени, които да доведат до различно бъдеще. Ние все още не сме развили собствени възможности да участваме в дебата и да защитаваме позиции, поясни тя. Трябва да поемем водеща позиция, коментира Ярока, която е евродепутат от Унгария от ромски произход.

Евродепутатът Андрей Ковачев призова разработените стратегии да не остават само на хартия и отбеляза, че успехът зависи от общите усилия. Ромите са допринесли за културните традиции в Европа, континентът може да е силен с гарантирани културни и етнически свободи, коментира той. Все още принадлежността към малцинство води до социално изключване, а включването в обществото е двустранен процес, в който участва и мнозинството, и който съдържа права и задължения, посочи той.

По думите на зам.-председателя на ЕП Отмар Карас, европейските институции винаги са подкрепяли културните различия. ЕС има все още много проблеми с ромите, но ЕП е дълбоко ангажиран за осигуряването на добри условия за живот на това малцинство, посочи той. Карас призова държавите в ЕС да приложат стратегиите и националните си планове за ромска интеграция. Всички сме равни и трябва да уважаваме основните права на всекиго, добави той.

Зам.-председателят на ЕП призова да живеем в толерантна Европа на равните възможности. Ромската култура е значителна част от европейското културно наследство, ромите нямат държава и писменост, но въпреки това успяват през вековете да опазят културата си, отбеляза Карас. По неговите думи българският избор на певица от ромски произход за участие в Евровизия е добър пример за останалите европейски държави.

Певицата Софи Маринова представи пред публиката снощи, в която присъстваха евродепутати и от други политически групи, много роми, както и представители на българската общност в Брюксел, химна на ромите и песента Love Unlimited, с която ще представи България на Евровизия в Баку.

Водещи

Най-четени