Софийската гара грейва след 2 г. 22.08 | 17:15

В края на 2015 година трябва да бъде завършен основният ремонт на Централна гара София

От Кремена Бедерева

В края на 2015 година трябва да бъде завършен основният ремонт на Централна гара София, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Той присъства днес на официалното подписване на договорите с избраните изпълнители за строителство и строителен надзор по проект "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София". Основната цел на проекта е да се извърши рехабилитация на съществуващото приемно здание към жп гарата и прилежащите й терени, които се стопанисват и поддържат от НК "Железопътна инфраструктура".

Изпълнители на обекта ще бъдат консорциумът "ГБС - Централна гара София", в който влизат Главболгарстрой АД, Водострой 98 АД и Промишлено строителство - холдинг ЕАД. Рехабилитацията на гаров комплекс Централна гара София се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Договорът за строителството е за близо 56 млн. лева без ДДС.

Строителният надзор е на стойност 1 045 хил. лева, а негов изпълнител Обединение "ТРТ". По договор проектирането трябва да продължи осем месеца, а ремонтът е предвиден да приключи за 26 месеца, каза Андрей Цеков, изпълнителен директор на "Главболгарстрой" АД.

Обектът предвижда и изграждане на 11 хил. кв метра търговски помещения - съвременни магазини и заведения и изграждане на Координационен център за управление на железопътното движение в цялата страна, уточни Цеков.

По думите му, освен всичко останало, проектът има социален ефект, защото това е едно от лицата на София. "Този входно-изходен пункт трябва да изглежда по съвременен, европейски начин. Общата визия на старата сграда ще се запази, но тя ще бъде чувствително осъвременена и с модерен облик", каза изпълнителят.

През време на ремонта гарата ще продължи да работи. Евентуалното й събаряне и нов строеж, освен че щеше да бъде много по-скъпо, щеше да блокира и жп транспорта към и от София, коментира още Цеков.

На въпроса на БТА защо е уважил лично това събитие днес министър Папазов каза, че "това е най-важното събитие".

Той припомни, че още с поемането на поста министър едно от първите места, които е посетил, е било жп гара София. "Освен това в бъдеще там ще поразместим малко структурите на БДЖ, като осигурим помещения, които да доведат ръководството на железницата до мястото, където те изпълняват оперативните си задължения и за да имат пряк контрол върху дейността на техните подчинени", коментира Папазов.

Той каза още, че в тази връзка са се наложили малки промени в проекта за ремонт на гарата, с които да се осигурят тези помещения. Това означава, че преместването на ръководството на холдинга и освобождаването на сградата на ул. "Иван Вазов" в центъра на София ще бъде факт от края на 2015 година.

Водещи