Софийски таксиджии отнесоха глоби за близо 100 хил. лв. 11.04 | 17:19

"Автомобилна администрация” е провела 8-часова спецакция в София

От Андриян Георгиев

Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” е провела 8-часова специализирана акция на територията на София, като са били съставени актове на маршрутни и леки таксиметрови автомобили за близо 100 хил. лева, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Проверени са 235 маршрутни таксита, като са съставени 157 акта.

Най–често срещаните нарушения са: неиздаване на билети; претоварване с по–голям брой пътници; без карта за квалификация на водача; неспазване на работното време и почивките; непредставяне на други изискуеми документи; без лиценз.

По време на акцията са проверени и 180 таксиметрови автомобила, като са съставени 35 акта.

Тук пък най-често срещаните нарушения са: без удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил; неприкрепени отчети към пътни листа; липса на име на водач на фискален бон; водача управлява автомобила с изтекъл акт или наказателно постановление; непопълнен пътен лист от пътна книжка; без разрешение от Столична община; без пътна книжка; невключен електронен таксиметров апарат с фискална памет; неспазено време за управление и почивки; както и не свети знак "такси". 

През първото тримесечие на 2012 г. на територията на страната при извършване на пътен контрол са проверени общо 19 231 леки таксиметрови автомобила. Съставени са общо 1 045 акта и са приложени общо 45 принудителни административни мерки "временно спиране на МПС от движение" и/или "временно отнемане на свидетелството за управление на МПС".

За констатираните нарушения са наложени санкции за 557 540 лева, твърдят от транспортното министерство.

На 5 и 6 април 2012 г. на територията на страната съвместно с МВР са проверени 1 564 МПС, като са съставени 202 акта и са приложени 8 принудителни временно спиране на МПС от движение и/или временно отнемане на свидетелството за управление на МПС.

През 2011 г. на територията на страната при извършване на пътен контрол са проверени общо 53 918 леки таксиметрови автомобила. Съставени са общо 3 211 акта и са приложени общо 251 принудителни административни мерки "временно спиране на МПС от движение" и/или "временно отнемана на свидетелството за управление на МПС". За констатираните нарушения са наложени санкции за 1 588 020 лева.

Водещи

Най-четени