Софийският зоопарк отваря пак врати, но ще пускат само с маски 13.05 | 20:15

„Малко преди да влезем в извънредното положение ние успяхме да се сдобием с два синеоки бели тигъра. В момента те са в процес на климатизация. Те са брат и сестра, на 1,6 г. са и идват от унгарския зоопарк „Веспрем“ по линия на международния зоопарков обмен“, разяснява шефът Бориславов и призова посетителите да пазят тишина, когато са пред клетката им

От iNews.bg

След повече от два месеца пауза, утре врати отваря столичната зоологическа градина. Новината съобщи пред БГНЕС директорът й Добромир Бориславов, който обяви, че освен правилата, посетителите ще могат да видят новородените обитатели в зоопарка, както и пристигналият в края на февруари бенгалски тигър или т.нар. бял тигър със сини очи.

"Ще отворим при специални изисквания. Ние ще спазваме всички изисквания и забрани, които важат за откритите паркове и градини, но ще имаме и други регулации, които ще позволят да съхраним здравето и живота на животните, защото все още ситуацията не е изяснена от научна гледна точка", заяви директорът.

Той призова посетителите на зоопарка да носят ръкавици, предпазна маска, да не се събират на групи, да спазват дистанция от 2,5 м. и да не пипат парапетите. Бориславов уточни, че гостите ще могат да видят животните само във външните клетки. Залите "Големи котки, терариум и аквариум" и Зала "Гиганти" ще са затворени за посетители до второ нареждане, тъй като не е здравословно животните да дишат изпаренията от дезинфектантите.

"Детските площадки също ще бъдат оградени с ленти. Посетителите няма да могат да сядат на пейките. Те ще могат да се разхождат в парковата част, като зелените ни площи са третирани срещу кърлежи", обясни той и добавя, че в зависимост от това как ще се развие ситуацията имат готовност поетапно да отпускат и да премахват мерки.

Бориславов обръща сериозно внимание и на забраната посетителите да хранят животните. Директорът призова това да се направи и увери, че ако някой бъде заловен да го прави, ще бъде принудително изведен от зоологическата градина, като няма да му бъде възстановена сумата, платена за билета.

Друга новост е работното време.

"То ще бъде различно от досегашното. Касите ще отварят в 09:00 часа и ще продават билети до 16:30 часа, а посетителите ще могат да останат най-късно до 18 ч. в зоопарка", обяви директорът на зоологическата градина.

Най-голямата изненада за посетителите ще са новородените обитатели на зоопарка.

"Липсата на посетители се отрази положително по отношение на размножаването на животните. Родиха ни се муфлончета, родиха ни се малки от много ценните за нас видове като т.нар. воден козел или антилопа Личи, виетнамски петнисти еленчета, патагонски мари, камерунски кози. Малките растат в спокойна атмосфера. В момента птиците влизат в размножителен период и имаме двойки, които мътят. Тази година успяхме да се сдобием с изключително ценен вид – белошипи ветрушки, които са от рода на соколите. Те са защитен вид. Успяхме да получим три двойки от нашите приятели от "Зелени Балкани" и чакаме излюпването на малките", разкрива гордият директор.

Не пропуска да се похвали и с новодомците на зоопарка.

"Малко преди да влезем в извънредното положение ние успяхме да се сдобием с два синеоки бели тигъра. В момента те са в процес на климатизация. Те са брат и сестра, на 1,6 г. са и идват от унгарския зоопарк "Веспрем" по линия на международния зоопарков обмен", разяснява Бориславов и призова посетителите да пазят тишина, когато са пред клетката им.

Същевременно от столичния зоопарк са готови да подарят една антилопа "Адакс", от които в световен мащаб има около 400 вида.

"Ние имаме едногодишно малко, което расте и което в момента ще бъде изпратено в чужбина в зоопарк, в който има подходяща женска от друга генетична линия, за да могат да направят потомство. Това ще бъде приносът на зоологическата градина към съхранението на тези изчезващи видове", подчертава директорът и припомня, че имат такъв опит и по отношение на Египетския лешояд, забулени сови и други техни птици.

От думите му стана ясно, че целта на управата на зоопарка от няколко години е да създават двойки от всеки вид, за да може те да се размножават и същевременно да могат да помагат и на други зоопаркове.

Стана ясно още, че се надяват скоро да намерят и партньор на мъжкото им кенгуру, за да могат да отгледат потомство. А по отношение на дългоочакваното пристигане на жираф в зоопарка – това все още остава в далечна перспектива. 

Водещи

Най-четени