Софийският районен съд излиза на протест срещу ВСС 25.01 | 15:38

Магистратите недоволни от отказа на Съвета да им назначи за шеф съдия Ботева

От iNews.bg

Съдии от Софийския районен съд (СРС) излизат отново на протест пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е насрочен за четвъртък по обяд, когато е редовното заседание на ВСС, предаде БНР.

Причината за магистратското недоволство е решението на съдийската колегия от снощи, с което, въпреки решението на Общото събрание на районните съдии, съдебните кадровици отказаха да назначат съдия Албена Ботева за временен ръководител на съда. Предложението за нея, внесено от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, събра подкрепата на шестима от членовете на съдийската колегия.

Постът се освобождава от 1 февруари, от когато влизат в сила оставката на шефа на СРС Методи Лалов, подадена преди предишния протест на районните съдии. Снощи след бламирането на Ботева Лалов написа: "Току що съдийска колегия на Висшия съдебен съвет погреба съдийското самоуправление. Помнете този ден!".

По искане на Топалов утре сутринта ще има ново Общо събрание на съдиите за обсъждане на нови кандидатури за поста изпълняващ длъжността ръководител на Софийския районен съд, а след това ще бъде и протестът пред ВСС.  

Това е поредния протест на съдийте от СРС срещу кадровия орган. Предния път магистратите излязоха на улицата заради инициираната проверка на делата им и обвиненията от страна на ВСС за голямо забавяне. Съдийте протестираха заради голямата натовареност на съда.

Водещи

Най-четени