Софийският университет вдига таксите – няма избор 31.01 | 13:58

Увеличението с 8% било необходимо и преценено, нямало място за паника

От Гергана Златкова

Въпреки вълната от недоволство, която заля Студентския съвет и част от преподавателите в Софийския университет "Св. Климент Охридски", решението за вдигане на таксите за студенти с 8% вече е факт.

Това заявиха представители на ръководството на пресконференция по повод кандидатстудентската кампания за учебната 2013/2014 година. 

Годишният капацитет на Софийският университет е повишен тази година и в определени факултети местата са повече.

Кампанията за 2012/2013 година е изместена няколко месеца по-рано заради Великденските празници и предстоящите парламентарни избори и стартира на 17-ти март с изпит по журналистика – писмен.

Заместник-ректорът на университета Милена Стефанова и Албена Григорова – отговорник за приема на студентите обясниха, че увеличението се налага поради факта, че разходите на университета се увеличават с поскъпването на всичко в страната ни и са необходими спешни мерки, за да се поддържа стабилното му финансово състояние.

При наличие на висока инфлация с всички съпътстващи я негативи, като нарастващите разходи за ток, парно и др., няма как това да не повлияе и на студентските такси, които не са "мърдали" от 2008-ма година насам. Фактор е и увеличаването на минималната работна заплата в страната.

Според заместник–ректора обаче за злоупотреби с парите на студентите и респективно – на техните родители, не може и да става дума. 

Допълнителните финансови средства ще отидат за поддръжка на базата и лабораториите, необходими за част от по-скъпите специалности, а не за осигуряване на заплатите на преподаватели и служители.

Така най-ниската годишна такса става 360 лева, а най-високата – за специалност "Фармация" - 1000 лв.

Очевидно проблемите, касаещи недобрата комуникация между институциите и неяснотата по въпроса за средствата, които държавата отпуска на държавните университети, продължава.

Това стана ясно от факта, че за част от специалностите, където приемът е по-голям, се отпускат повече средства, от които те нямат нужда. Така се получава, че за специалност "Право" има повече пари за лаборатории и консумативи, от които младите прависти, реално нямат нужда.

А за строго специализираните като физика и химия, където без специални консумативи не може да се мине, не остават средства и се закриват места.

На въпроса каква ще бъде реакцията на ръководството, ако студентите излязат на протест, Стефанова изрази увереност, че като възпитаници на Софийския университет студентите са придобили необходимите познания, за да знаят какво е това диалог.

Именно заради това, ако не са съгласни по даден въпрос и искат да бъдат чути исканията им, младите висшисти трябва да се изразяват на "академичен език" и да изслушват аргументите и на ответната страна.

Според нея обаче, няма място за недоволство и паника, тъй като студентската система за кредитиране работела чудесно и младите хора имали възможност да продължат обучението си, дори и след 8–процентното увеличение.

Ръководството на университета изрази и надеждата, че новият министър на образованието акад. Стефан Воденичаров ще положи повече усилия от досегашните, за да изчисти веднъж завинаги неясните моменти в закона, които пречат на правилното функциониране на държавните университети.

Водещи

Най-четени