Софийският университет ще обучава 50 фармацевти годишно 06.03 | 13:41

Заради специалността преобразуват химическия факултет

От Филипа Тодева

Деканът на Химически факултет проф. дхн Тони Спасов обяви преобразуването на факултета във Факултет по химия и фармация и откриването на специалност Фармация за уч. 2012/2013 г., съобщава пресцентърът на СУ "Св. Климент Охридски".

Проф. Спасов определи решението на Народното събрание като логично, тъй като Софийски университет има изключителни факултети по химия, биология, медицина, физика, т.е. съществуват всички условия да се развива тази дисциплина.

Химически факултет от години наред с научната си дейност и магистратури, постепенно и поетапно развива специалност Фармация, в последните години са създадени механизми, които да гарантират подготовката на качествени и компетентни кадри, както за индустриалната, така и за изследователската област на фармацията.

С преобразуването на факултета се поставят основите на един процес на конкуренция, които неминуемо ще вдигне нивото на магистрите –фармацевти.

Приемът във факултета стартира с 50 места. Преподавателите, които ще участват в обучението са с много сериозна подготовка, всеки един от тях е изследовател със световно признание.

Наличната материална база включва пряко съвременните лаборатории на три факултета и косвено всички останали пространства, които се намират на територията на Софийски университет.

Кандидатстването за специалност Фармация ще става с изпити по Химия и Биология с коефициент 2 + оценки от дипломата за средно образование по двата предмета (ако е държана матура се взима оценката от матурата). От изпити са освободени първенците, които имат отлични оценки на Националната олимпиада по химия и Националното състезание по химия.

Семестриалната такса ще стане ясна с постановление на Министерски съвет през май месец, но няма да е по-различна от таксата за професионално направление Обществено здраве, в което се намира специалността. Академически съвет на Софийски университет реши да не увеличава семестриалните такси, въпреки предоставената възможност.

Водещи

Най-четени