София - все по-зелена и от кошмарния трафик облекчена 15.06 | 12:05

Столична община инвестира в разширяване на градските пространства и в кръстовища на две нива

От Теодора Кокаланова

"Работим по разширяване на градските пространства в София. Правим конкурси за нови проекти, за разширение на пешеходната зона на бул. "Витоша", за развиване на Ларгото", заяви главният архитект на София Петър Диков в студиото на БНТ.

По думите му изграждането на нови детски площадки, общинска инфраструктура и паркови пространства е трудно, тъй като са необходими много средства - главно за отчуждаване на имоти.

В бюджета на Столична община са заложени пари основно за проекти от възловата инфраструктура – така наречените кръстовища на две нива, които облекчават значително трафика в ключови точки на градското пространство и по които се работи много усилено. 

"За мен най-важното трасе в София е бул. "Тодор Каблешков". От много години се опитваме да го разширим в частта, която е изградена и да го прокараме в частта между ул. "Луи Айер" и "Симеоновско шосе", обясни Диков. 

Според главния архитект на столицата в едната част, където трябва да се преведе през нови територии, проблемите са чисто процедурни – основно с обжалване на собственици срещу устройствените планове. "Срещаме съпротива срещу отчуждаване на земите им за развитие на инфраструктурата, а в другата си част въпросът опира до пари", подчерта Диков. 

Водещи

Най-четени