София и Будапеща ще стопанисват заедно минерални бани 12.04 | 13:42

Това стана ясно при посещението на кмета на Будапеща Ищван Тарлош в София

От Кремена Бедерева

София и Будапеща ще си сътрудничат в стопанисването на минерални бани. Това стана ясно при посещението на кмета на Будапеща Ищван Тарлош в София, предаде Агенция "Фокус”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова показа на колегата си минералната баня в Банкя. Вече е готов идейният проект за реставрация на банята.

Тук целта е тя да бъде реставрирана в оригиналния си вид. Кметът на София съобщи, че се търсят инвеститори, тъй като на следващ етап обектът ще бъде даден на концесия, след обсъждане в Общинския съвет.

Унгарският й колега заяви, че водата е най-голямото богатство във всяка държава. Специално Будапеща има дружество, което управлява минералните бани и именно оттам се очаква да бъдат експертите, които ще съветват Столичната община с опита си.

Двамата градоначалници се съгласиха, че основното е при какви условия ще бъдат дадени на концесия тези обекти, тъй като има и много лоши примери за стопанисване.

София и Будапеща ще си сътрудничат и в сферата на образованието с посещение на ученически групи на разменни начала. Фокусът на това сътрудничество ще бъде върху малцинствата.

Преди посещението си в Банкя гостите от Будапеща видяха и как работи проект на Столична община в 88-мо СОУ "Димитър Попниколов”. В него се обучават 29 ромски деца, за които Столична община осигурява транспорт ежедневно. Това е едно от петте училища на територията на общината , в които успешно работи този проект.

Йорданка Фандъкова, което днес има рожден ден, получи като подарък от децата изработена от тях къща и детска рисунка.

Водещи

Най-четени