София и Букурещ искат Белград в ЕС 07.03 | 14:21

По този начин ще задълбочим сътрудничеството си в Европейската комисия, отбеляза премиерът

От Теодора Кокаланова

По време на тристранната среща в Русе премиерите на България - Пламен Орешарски, на Румъния - Виктор Понта, и на Сърбия - Ивица Дачич са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес, засягащи и трите страни. "На първо място стои позицията за подкрепа за Сърбия, с цел успешни преговори и по-скорошно членство в Европейския съюз", заяви премиерът Пламен Орешарски. 

По думите му, както България, така и Румъния са заинтересовани от това всички страни в Западните Балкани, в  частност Сърбия, да стане по-скоро член на ЕС. Това ще осигури по-голяма сигурност през инструментите на Европейската комисия и ще задълбочи сътрудничеството.

По време на срещата са били коментирани и възможностите, които предоставя Дунавската стратегия за съвместни проекти с оглед на ускореното развитие, каза още Орешарски. Тримата премиери са засегнали и въпроса с кризата в Украйна, и неблагоприятното й отражение върху целия регион. "Изразихме надежда, че чрез един по-пълноценен диалог между Киев и Москва ще се намери по-бързо решение на кризата, така че негативните ефекти да не са дългосрочни", заяви българският премиер. 

По време на срещата е била одобрена и декларация, която визира насоките на сътрудничество между трите страни. Тя ще осигури по-добра рамка на състоялите се разговори, както и на бъдещите намерения за още по-тясна подкрепа, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени