София изпраща конструктори и архитекти в Мизия 06.08 | 15:37

Проблемът с водоподаването там е прекъснато ел.захранване на помпената станция

От Мая Александрова

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще изпрати в Мизия екип от експерти – конструктори и архитекти, ръководен от началника на отдел "Контрол по строителната дейност" Влади Калинов. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Задачата на екипа е да направи експертна оценка за състоянието на сградите, пострадали от наводнението, както и да издаде конкретни предписания по отношение на възможните и необходими действия.

Междувременно директорът на "Водоснабдяване и канализация" – Враца Ангел Престойски заяви, че проблемът с водоподаването в Мизия е прекъснато електрозахранване на помпената станция.

"От ЧЕЗ имат проблеми с техните съоръжения, които също са под вода. След разговори със специалистите на компанията разбрахме, че проблемите няма да бъдат отстранени в близките 24 часа. Нашите помпи са извадени, демонтирани, почистени и готови за експлоатация", каза Престойски.

По думите му в Мизия има специално разрешение от РЗИ-Враца за подаване на условно чиста вода, за да може жителите на града да си почистят домовете, дворовете, тротоарите и улиците, но да не използват водата за пиене. Необходимо е да се извърши всичко необходимо, за да не възникне епидемия в града. Всички щети по водопреносната мрежа на Мизия ще станат ясни едва след пускането на водата.

"Помпената станция е наводнена, въпреки че имаше изградена дига от пясък. Трябва да се направи дезинфекция на станцията, но имаме готовност да заработим", каза още Ангел Престойски.

Очакванията са да има отнесени водопроводи при мостовете на реката.

Водещи

Най-четени