София лежи върху древен стар град, свързан със Сердика 20.10 | 17:12

700 хиляди лева - толкова ще струва последният етап от тръжна процедура за завършване на реконструкцията на базиликата Св. София

От Ивелина Георгиева

700 хиляди лева - толкова ще струва последният етап от тръжна процедура за завършване на реконструкцията на базиликата Св. София в столицата.

Средствата са предназначени за довършителни работи по реставрацията, инсталациите, осветлението и всички експонати, артефакти и разкопки, които се намират вътре в църквата, обясни пред медиите министърът на културата Вежди Рашидов.

Той заедно с премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписаха стартирането на последния етап от реконструкцията на базиликата.

"Вътре всичко е уникално и това стана, благодарение на екипната работа между Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Столична община", коментира министър Рашидов.

Вежди Рашидов припомни, че София лежи върху древен стар град, свързан със Сердика и изследванията показват, че той стига до Народното събрание.

Според министър Рашидов освободеният днес заместник-министър на културата Тодор Чобанов не е уволняван, "той преминава на друга работа и скоро ще се чуе, но премиерът трябва да съобщи каква ще е новата му позиция". Рашидов допълни, че в момента Чобанов е в отпуска и помага активно на партия ГЕРБ в изборите.

Културният министър определи бившия си заместник като много млад, перспективен и талантлив човек, чийто теоретични познания са много добри.

Според Рашидов премиерът Борисов е решил да освободи Чобанов, тъй като има много работа по археологически обекти с европейски пари, а бившият културен заместник-министър няма много опит в археологията.

Чобанов е специалист по паметниците на културата и усилено е работил досега за националната стратегия за културен туризъм, затова той би бил полезен навсякъде в тази сфера, посочи Рашидов. Той допълни, че само министър-председателят може да реши на ниво министри и заместник-министри каква длъжност те да заемат.

При подписването на тръжната процедура за реконструкцията на базиликата изненадващо се появиха и представители от ПП "Атака". Те поискаха оставката на културния министър Вежди Рашидов.

Причината за това е, че Рашидов е нарекъл "глупости" искането на "Атака" да бъде изграден мемориал на загиналите 14 хиляди българи в турското робство през 1877 г. в Стара Загора.

"Вече 5 години от партията искат да бъде изграден този мемориал и държавата не дава една стотинка, а в същото време дава милиони за музей на религиите в бивша джамии", възмути се лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Културният министър отговори на нападките на партията, че под музея на религиите има тракийско светилище - некропол от 18 християнски православни гроба и основите на уникална православна църква.

Водещи

Най-четени