София плаща по 25 лв. на тон боклук на Севлиево 02.02 | 13:36

Срокът за депониране на общо 20 хиляди тона е 31 март

От Елена Коцева

Столична община ще заплаща по 25 лева без ДДС за обезвреждане на тон депонирани отпадъци на община Севлиево.

Първите 55 тона балирана смет вече е складирана в Регионалното депо за отпадъци, след като тръгнаха вчера.

Срокът за депониране на общо 20 хиляди тона софийска смет в Севлиево е два месеца - от 1 февруари до 31 март. Това съобщи за БТА Илиана Шеневска, началник на отдел в общинската администрация.

Според договора със Софийска община балираната смет ще се превозва до Севлиево на етапи, а дневното количество на преработваните отпадъци не бива да надхвърля  200 тона. Балите се транспортират в камиони със затворена каросерия, за да не се замърсява околната среда.

Други сто хиляди лева от бюджета на София  са осигурени за изграждане на маневрени площадки на депото, които са необходими за достъп и разтоварване на автомобилите.

Решението за депониране на част от софийската смет в Севлиево беше взето от Министерския съвет през септември 2010 година. 

Тогава общинските съветници на заседание приеха декларация срещу депонирането на балите, а  гражданите направиха и подписка, като събраха над 6000 подписа.

Въпреки това вчера първите бали с боклук тръгнаха към Севлиево.

Дълго време част от софийския боклук пътуваше към Цалапица, Пловдивско, но след като държавата не изплати дължимите за това пари на градския бюджет, от Пловдивската община отказаха да приемат повече количества. 

Водещи

Най-четени