София празнува! 17.09 | 22:01

За първи път от десетилетия излезе царската каляска на княз Фердинанд и княгиня Мария.

От Цанка Донкова

Преди 22 години празникът на Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София става патронен и на столичния град. По случаи 17 септември днес в София за първи път от десетилетия излезе по жълтите павета царската каляска на княз Фердинанд и княгиня Мария.

Маршрутът на атракцията тръгна от Музеят за история на София (сградата на Централна минерална баня), оттам премина по булевардите "Княгиня Мария Луиза", "Цар Освободител", до Народното събрание и обратно.

Каляската е подарена на младата двойка по повод сватбата им на 8 април 1893 от княгиня Клементина, майката на българския владетел. Возилото е в английски стил "паризер ландо", тапицирана е с кожа и сукно, покрита е със свалящ се кожен гюрук, а от двете страни на капрата има фенери.

По случаи празника бе представена и официална церемония по издигане на знамето на столицата. На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Георги Близнашки, кметът на София Йорданка Фандъкова, българският патриарх Неофит, общински съветници и много граждани.

Вижте кадри на каляската и издигането на знамето в галерията ни.

Водещи

Най-четени