София с ултиматум към Скопие за Гоце Делчев 11.06 | 10:30

В учебниците им по история или истината за него, или спираме преговорите, казва Захариева

От iNews.bg

Ако не се разберем за датата на честването на паметта на Гоце Делчев, няма да работим в съвместната комисия със Северна Македония, съобщи пред бТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде БГНЕС. По думите й България няма да направи компромис с датата и не е съгласна честванията да са на 7 октомври, както предлага Северна Македония.

"Поколения наред в Македония учат децата на откровени лъжи и фалшив национализъм, това няма как да бъде прието от наша страна", каза Захариева и допълни, че когато в комисията се обсъждат дати и документи, България ги изпраща, а Македония връща становище по тях.

Цялата македонска история е създадена на основата на поделянето с България, но нека и историята, която е записана в учебниците, е коректна, допълни външният министър.

БГНЕС припомня, че на 7 октомври преди около 70 години комунистическата власт в София е предала на Скопие костите на Гоце Делчев.

"Вчера пред комисията настояхме за фокус, а до края на годината – и за съществени резултати върху уточненията за Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание. Тези две неща са разковничето на нещата; разбира се, направихме и доклад за свършената работа – имаме успехи по темите за Цар Самуил, за Светите братя Кирил и Методий, за Св. Наум. Но как да направиш компромис с истината за Гоце Делчев – разбира се, че няма да отстъпим! Аз и на пленарните разговори с комисията съм казвала, че ние не искаме нищо повече от истината. Няма как да правиш компромиси с истината – самият Гоце десетки пъти си е казвал какъв е – българин! Писал го е десетки пъти!", допълни Захариева.

"Ние знаем историята им – цялото им разбиране за нация е създадено на основата на отделянето с България, и това, което е абсурдно, е датата за честването на паметта на Гоце Делчев – нека припомня, че македонският премиер Зоран Заев беше тук на 4 февруари, когато заедно с Бойко Борисов честваха паметта на Делчев", съобщи още външният министър.

"Повечето българи не са и чували датата 7 октомври – това е датата на едно от най-големите предателства в българската история, извършени от БКП – когато след 1944 г. под натиска на Сталин и Тито да признаят македонците като българи; и въпросната 1946 г. на 7 октомври това се е случило – няма как да честваме тази дата", допълни Захариева.

Благодарим, че българските избиратели ни дадоха шанс, осъзнаваме какво трябва да свършим. В момента се прави анализ, но една партия винаги трябва да се реновира – така Захариева отговори на въпроса дали ще има персонални промени в ГЕРБ и в състава на правителството.

За да се съгласи САЩ да ни продаде самолети, значи сделката е минала през Конгреса, и тук не става въпрос за пари, а за престиж, допълни Захариева.

Относно детето, което бе радикализирано от ИДИЛ в Пловдив, външният министър съобщи, че още докато е била правосъден министър, е бил подписан договор с доставчици на интернет услуги, които са дали съгласие да ограничават неподходящото съдържание в интернет. "Това, че имаме успехи в Ирак и Сирия, не означава, че битката с тероризма е приключила. Факт, е че нямаме радикализирали се бойци, които да са отишли да се бият в Ирак, или изобщо да развиват дейност на територията на страната", завърши министърът. 

Водещи

Най-четени