София се превърна в най-мокрото място в България 26.09 | 10:06

Над главите на столичани се изсипа най-много дъжд

От Христина Рафаилова

София е била най-мокрото място в страната през изминалата нощ. В столицата са паднали най-много валежи, като над главите на софиянци са се изсипали 16 литра на квадратен метър. Това информират хидролозите от БАН, цитирани от агенция "Фокус".

На Черни връх ситуацията е била подобна, като там са отчетени 14 л/кв. м. 

В Кюстендил са се изсипали също сериозни количество дъждове – 13 л/кв. м. В Благоевград също са изживели малък потоп с 12 литра на квадратен метър. 

В Пазарджик и на връх Мургаш валежите са били 8 л./кв. м, в Плевен – 7 л/кв. м.

Във Велико Търново те са достигнали 5 л/кв. м, а във Враца, Свищов, Русе, Гоце Делчев, Пловдив и Казанлък – 4 л/кв. м.

Пороите логично повишиха опасността от повишаването на речните нива. От екологичното министерство предупредиха, че водите на Искър в следващите два дни ще са над средната многогодишна стойност.

От петък се очаква увеличение на водните количества на реките във водосбора над яз. "Панчарево" и във водосборите на реките Владайска, Банкенска, Лесновска и Малък Искър. Водните нива ще са под прага за предупреждение; река Осъм – горно течение; река Янтра – горно течение. 

 Рило-Родопските притоци в горното течение на Марица също ще се покачат. Осоговските, Малашевските и рилските ѝ притоци на Струма също ще са рискови. 

Вечерта в петък и в събота по-съществени повишения на водните нива ще настъпят при най-южните Черноморски реки: р. Средецка, р. Маринка, р. Отманли, р. Ропотамо, р. Факийска, р. Дяволска, р. Караагач, р. Лисово дере, р. Велека, р. Силистар, р. Резовска.

Повишения на нивата се очакват и по долното течение на реките Тунджа, Бяла, Крумовица и Родопските притоци на Арда.

В резултат на действието на нарушители на естествения режим на реките на места са възможни локални, краткотрайни разливи.

Водещи

Най-четени