София се развива, а другите региони "лазят" след нея 15.11 | 19:00

Благосъстоянието на столичани е далеч пред хората от провинцията

От Христина Рафаилова

Пропастта между София и останалите региони на страната става все по-непреодолима. Това става ясно от изследването на Института за пазарна икономика "Регионални профили: Показатели за развитие 2013".  

Благосъстоянието на българите в столицата е далеч по-високо, отколкото на тези в провинцията. Дори и районите, които са развиват добре, са на голяма дистанция от София.

Показателите, по които експертите са измерили дали отделните региони вървят напред, или назад, са разходите за инвестиции в дълготрайни материални активи, жп мрежата и предприемачеството. 

В София Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 22 573 лв. годишно. Това е с 2,3 на сто повече в сравнение със Стара Загора, която се опитва да догони столицата и е вторият най-добре развиващ се регион.

Най-лоши условия за живот от социална и икономическа гледна точка има в Разград, Силистра и Сливен. Там БВП е 4500-5500 лв. на гражданин. 

По-близко до столицата се нареждат Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград и Русе.

Изследването показва също така, че районите, където живеят повече висшисти, се развиват значително по-добре. Когато има увеличение на хората, завършили ВУЗ, се наблюдава увеличение на БВП с близо 21 лв. годишно. 

Подобна зависимост има и при размера на инвестициите. Според експертите при 1 лв. разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (на 1000 души от населението) на година БВП на глава расте с 28 лева.

На подобно положително развитие обаче не се радват всички райони, като в някои от тях подобен феномен не съществува. 

Водещи

Най-четени