София се сдобива с Фонд за устойчиво развитие 30.05 | 07:17

Фондът се създава с помощта на европейската инициатива JESSICA

От Ивайло Ачев

Днес, 30 май, в 12:00 часа, в зала "Пресцентър” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще бъде подписано оперативно споразумение за създаване на Фонд за устойчиво градско развитие на София, съобщават от министерството.

Фондът се създава с помощта на европейската инициатива JESSICA. Тя е разработена от Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Банката за развитие на Съвета на Европа, като фокусът ѝ е специално насочен към устойчивите инвестиции в градските зони.

Инвестициите, които се правят, са за развитие на инфраструктура (транспорт, енергия, отпадъци, отпадъчни води), наследство и културни обекти, повторно разработване на запустели земи, създаване на нова търговска площ, подобряване на енергийна ефективност и строеж плюс реставрация на университетски сгради.

В събитието ще участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие” Деница Николова, представители на Европейската инвестиционна банка и Фонда за органите на местното самоуправление в България.

Водещи