София спестила тон и половина вредни газове с филтри по домашни комини 10.01 | 13:57

Няма специални изисквания към домакинствата, които искат да получат безплатно устройство

От iNews.bg

Към настоящия момент са монтирани над 100 филтъра на комини. Само за последния месец са поставени над 84 филтъра. Това е трета част от инициативата на Столичната община за монтиране на филтри на домакинства. Започнахме първо с дарения, след това в рамките на проекта "Еъртинкс" бяха монтирани още 25. Това каза зам. – кметът по екология в Столичната община Йоана Христова по време на проверка на монтирани филтри в район "Красна поляна”, предаде репортер на БГНЕС.

"В рамките на монтираните сега 84 филтри вече имаме спестяване от над 1,5 т. емисии във въздуха", посочи тя и обясни, че днешната проверка е показала, че след монтирането на филтъра от комина на домакинството, отопляващо се с пелети, вече не излиза черен дим.

Това се дължжи и на факта, че пожелалите да им бъде монтиран безвъзмездно филтър от общината са с нагласата да използват дърва и въглища, а не отпадъци, боядисани дограми и отпадъчни материали. В отговор на въпрос на БГНЕС, Христова уточни, че няма специални изисквания към домакинствата, които желаят да им бъдат поставени такива филтри с изключение на това, че те трябва да се живеят на територията на район "Красна поляна" и "Слатина".

"До края на 2021 година предстои те да станат 1000. А след това имаме допълнителна възможност за още 1000 до края на 2023 г.”, обяви Христова.

Тя уточни, че стойността на филтъра е около 4 000 лв., като това включва доставка и монтаж и съответните ремонтни дейности.

Управителят на фирмата, която изпълнява монтирането на филтрите – Даниел Дамянович посочи, че разходът на едно домакинство, което използва такъв филтър, е 30 вата колкото консумира една крушка или около 7 лв. на месец допълнително за ток.

"Филтърът функционира на електростатичен принцип. В коминното тяло се поставя един електростатичен електрод, който прави електростатика и по този начин наелектризира финните прахови частици, с размери 10 микрона и по-малки, и ги залепва към външната страна на коминното тяло. След като спре своята работа, една много голяма част отиват за повторно изгаряне, а другата отива в сервизната кутия на печката", обясни Дамянович принципа на работа на филтъра, и добави, че поддръжката му не изисква специална грижа, и животът му е над 10 години.

На въпрос на БГНЕС защо е толкова висока цената на филтъра – 3948 лв. с ДДС, представителят на фирмата заяви, че екологията не е евтино нещо.

"Цената на филтъра може да се провери в Централна и Западна Европа. Той се прилага в Полша, Швейцария и Германия на всички горивни инсталации, които са над 20 киловата, в това число и на пелетните. В Германия референтната му стойност е 3300 евро, което е значително по-скъп от филтъра, който изработваме в България и монтираме в София", отговори той и добави, че филтърът може да поеме мощност до 50 киловата.

Той добави още, че има и разработена интерактивна карта, която е качена в сайта на Столичната община и на нея може да се видят къде са монтирани такива филтри.

Йоана Христова добави, че замърсяването на въздуха се изчиства в града и подчерта, че все повече хора виждат призивите им в дни със замърсяване, както и че запълняемостта на буферните паркинги се увеличава.

Попитана от БГНЕС защо някои от сензорните станции в "Красна поляна" не са били монтирани там, където гражданите искат – като при "Виетнамските общежития", зам.-кметът отговори, че те са поставени там, където са посочили експертите.

"Едно от важните условия локациите, на които бъдат поставяни тези сензори, е да се доближават максимално до изискванията за разполагане на автоматични станции. Затова бяха направени три анализа с отчитането на релефа на Столичната община. Едно от много важните условия при разполагането на сензорите беше да има охрана, за да може да бъде избегнат вандализъм, и съответно да има постоянно захранване с електроенергия. Това отговаря на въпроса защо във "Виетнамските общежития" няма, но пък на ъгъла има разположен такъв сензор", отговори тя и добави, че е по-важно да има сензор там, където вятърът носи пушека, а не там, от където той излиза.

Водещи

Най-четени