София ще разцъфне като пролетно цвете 13.12 | 11:25

Това предвиждат проектите към конкурса за нова визия на столицата

От Цанка Донкова

В следващите години София ще разцъфне като пролетно цвете. Това ще се случи след изпълнение на проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра, обявен от Столичната община.

В момента столицата е с "доста мърляв, неорганизиран вид, създава повече впечатление на ориенталски град", заяви главният архитект на Петър Диков в ефира на bTV.

София обаче ще се превърне в модерна европейска столица. За целта от архитектура и градоустройство са възложили на млади архитекти да измислят нова визия на централната част. А средствата за промяната идват от Европа.

"Смятам, че спешно центърът на София се нуждае от едно реновиране. Вие знаете, че от много години почти нищо не се е правило", посочи Диков.

39 екипа се надпреварват с нестандартни и смели предложения за подобряване на градски плаж на София. Като столицата условно е разделена на 4 лота. Сред обектите за промяна са коритото на река Перловска, амфитеатър и ледена пързалка в пешеходната зона между платната на бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".

"Ще има ново озеленяване, осветление, ще има нови настилки, ще има промени в части от пространствата, изцяло с нова визия”, увери главният архитект на София.

Предлага се да има голям фонтан пред Националната художествена галерия, а според друг проект в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии. Около езерцето ще има амфитеатър, а около него – сцена, на която ще играят музиканти и артисти.

Промяна може да застигне и улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков". Една от идеите е да се изградят нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретро трамвай.

"Граф Игнатиев" категорично се нуждае от спешна реконструкция, там последната реконструкция е отпреди 20 години. Там релсовият път усилва вибрациите", обясни Диков.

Най-нестандартната идея за промяна на София е свързана с кулата зад Военния клуб – под нея ще бъде изградена обсерватория, която да бъде модерен арт център в полуподземна сграда, покрита с градина.

Обмисля се промяна и за паркингите за коли пред два от най-емблематичните площади в София. Площадът на Народното събрание и пред Храм-паметника "Св. Александър Невски" според архитектите трябва да се превърнат в парк с пешеходни зони.

Около "Св. Александър Невски" пък ще бъдат вградени символни плочки с имена на бележите българи.

Петър Диков призна, че сред предложените проекти има много скъпи и неизпълними такива. "Според мен ще спечелят проектите, които са намерили разумния баланс между естетика, цена и функционалност", прогнозира той.

До края на януари ще стане ясно кои проекти са спечелили конкурса на общината.

Водещи

Най-четени