София ще съди Харманли за неизпълнени ангажименти по боклука 13.12 | 13:32

Двете общини имаха договорка в Харманли да бъдат депонирани 40 хил. тона софийски боклук

От Андриян Георгиев

Столичната община щяла да заведе дело срещу община Харманли за неизпълнение на целия договор за депониране на 40 хил. тона отпадъци в регионалното депо, съобщи заместник-кметът Мария Бояджийска, цитирана от БТА.

Съгласно подписания договор до депото са извозени 20 хил. тона балирани отпадъци, но с решение на  регионалното сдружение, което стопанисва депото, депонирането е спряно.

В другата община, където има министерско решение за депониране на отпадъци - Карлово, са подали жалба срещу  решението на Министерския съвет във Върховния административен съд (ВАС), каза още Бояджийска. По този начин нямало как да се започнат разговори за сключване на договор за извозване на предвидените количества в регионалното депо там.

В момента на две площадки в София има 84 хил. тона балирани отпадъци, като поради липса на решение от страна на Столичния общински съвет нямало сключени договори за наема на площта, върху която са разположени, посочи Бояджийска.

Общината се била разплатила с останалите собственици на други площадки, където е имало разположени бали. С тях са били сключени договори за наем на база квадратен метър, а не както е било преди - по един лев на бала с отпадъци на ден. Предвидените средства в бюдежта - 2 млн. лева за наема на двете площадки, не са изразходвани през тази година поради липсата на сключени договори за наем на квадратен метър. 

Водещи

Най-четени