Софиянци искат спиране на строителството на Лъвов мост 30.05 | 14:37

От 4 юни спират движението по Лъвов мост и по бул. "Мария Луиза" заради ремонта

От Цанка Донкова

Спиране на строителството на столичния Лъвов мост поискаха представители на инициатива "Граждани за София". Това стана ясно от думите на арх. Димитър Димитров.

По думите му и след изпълнението на предвидения проект пешеходците ще бъдат затруднени в преминаването си от Женския пазар към булевардите "Мария Луиза" и "Сливница".

Липсата на площадно пространство, наличието на тесни тротоари на спирките и невъзможност на велосипедистите да се движат в посока изток-запад по бул. "Сливница" са други мотиви за искането.

Според представителите на гражданската инициатива министерствата на инвестиционното планиране и на културата имат основания да спрат проекта заради високата му цена и "потъпканата" археология.

Трамваите не трябва да се движат по бул. "Мария Луиза", а да се обръщат преди Лъвов мост, каза още Димитров.

Реконструкцията на Лъвов мост започна на 15 февруари. От 4 юни пък ще бъде спряно движението по Лъвов мост и по бул. "Мария Луиза" във връзка с изграждането на новото кръстовище и на последния етап на тунела. Това съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

Срокът за изпълнение на този етап е 45 дни, след това движението ще бъде пуснато както в тунела, така и по локалните платна от страната на Централната гара. Част от трамваите ще се движат по ул. "Козлодуй" до обръщалото в "Орландовци", каза Христов. Той уточни, че автомобилите ще се движат по бул. "Сливница" и по ул. "Козлодуй". Друга част от маршрутите на градския транспорт ще бъдат пренасочени към бул. "Христо Ботев".

Подробности за промените в движението има на сайта на Столичната община, на Центъра за градска мобилност, както и на спирките на градския транспорт, отбеляза заместник-кметът.

Той съобщи още, че от 1 юни започва ремонтът на моста на бул. "Цариградско шосе" при разклона за летището над бул. "Александър Малинов". До 29 юни включително ще бъде затворено движението по северното платно на бул. "Цариградско шосе".

Автомобилите ще се движат двупосочно в южното платно на булеварда в участъка на моста. Ако метеорологичните условия ни забавят, ще удължим този период в рамките на необходимото, за да се гарантира максимално качествено изпълнение на строителните работи, каза Христов.

Той посочи, че на този етап не се обмисля промяна на крайния срок, а именно в средата на септември да приключат ремонтните работи по двата моста и по централните платна на "Цариградско шосе", разположени между тях, допълва БТА.

Завършването на ремонта на моста на 4-ти км закъснява с две седмици заради обилните дъждове, каза Христов. Той отбеляза, че фирмата изпълнител, проектантът и АПИ, съвместно със специалисти от УАСГ, са направили няколко проби за различните рецепти на асфалтова настилка, полимери, хидроизолация, грунд за бетона – всичко, което ще даде възможност да бъде вложен най-качественият материал. Това се прави в името на науката, а и за да сме сигурни, че ще се вземат най-добрите технически решения по отношение на полаганата настилка в участъка, отбеляза още Христов.

Водещи

Най-четени