Софиянци могат да си отдъхнат – общината няма да вдига данъци 21.12 | 17:47

През 2014 година местната власт ще има бюджет от 1,4 млрд. лв.

От Христина Рафаилова

Софиянци могат да си отдъхнат – Столичната община няма да увеличава местните данъци и такса "битови отпадъци". През 2014 година местната власт ще има бюджет от 1,4 млрд. лв. – с около 230 млн. лв. повече от миналогодишния. Това се дължи на завишените средства в Капиталовата програма.

Приоритетите в бюджета ще бъдат транспортът с подмяната на превозни средства, инфраструктурата, екологията. Също така ще бъдат финансирани и образованието и археологията. Фандъкова обясни, че това е най-голямата капиталова програма през последните години.

67% от тези средства се предоставят безвъзмездно по оперативните програми на ЕС, подчерта кметът. Близо 3 млрд. лв. са привлечени от Столичната община за развитието на града. Общината възнамерява също така да предложи най-високия възможен процент отстъпка върху данъка на автомобили с катализатори, които не отговарят на заложените европейски стандарти – 40%.

През следващата година ще бъдат открити 13 нови детски градини, ще бъдат формирани 67 нови групи. В столичния район "Кремиковци" предстои да бъде открито ново училище.

Водещи

Най-четени