Софиянци със собствени средства ще поддържат градинките около блока? 11.01 | 12:43

Наредба на СОС позволява прехвърляне на задълженията

От iNews.bg

Градинките общинска частна собственост да могат да се поддържат от прилежащата етажна собственост, предвижда наредба на Столичния общински съвет. Документът е изготвен от главния архитект на София Петър Диков, а идеята вече е получила одобрението на общинските съветници.

Според мнението на Петър Диков целта е софиянци да могат активно да участват в "мероприятията по поддръжката на жизнената среда в жилищните комплекси". В същото време обаче наредбата забранява всякаква дейност, която може да донесе приходи и да подпомогне финансово поддръжката на терените.

Какво точно е записано в наредбата?

За да се погрижим за прилежащите към блока площи, обаче, ще трябва да има решение на общото събрание или управителя, а заявленията ще се подават писмено до кмета на съответния район.

Така живущите в блока стават отговорни за поддържането на съответната площ, а това предвижда грижи за растителността, почистването на отпадъци, сняг, както и грижа за тротоара и други настилки. Хората ще трябва да се погрижат още и за осигуряване на безопасност и добър вид на поставени съоръжения, ако са изградени площадки за игра.

В същото време в тези терени няма да могат да се направят паркинги, освен ако мястото специално не е предназначено за това. Забранено е складирането на вещи и отпадъци, както и ползването на прилежащата площ за производствени, търговски и други стопански дейности.

Хората няма да могат да извършват и рекламна дейност по какъвто и да било начин.

Тези ограничения обаче означават, че живущите в дадена етажна собственост ще трябва да поддържат градинките и тротоарите за собствена сметка, тъй като нямат право да набират средства – не могат да слагат реклама или да развиват друга търговска дейност.

От следващата седмица (16-22 януари) общинските съветници от ГЕРБ ще започнат поредица от срещи, с които да запознаят софиянците с новата наредба. Ще бъде потърсено мнението на хората по текстовете и техните предложения.

Текстът на Наредбата за предоставяне на прилежащата земя – частна собственост на Столичната община към сгради етажна собственост в квартали с комплексно застрояване за поддържане и ползване от съответната етажна собственост може да бъде намерен на страницата на Столичния общински съвет в раздел "Новини".

Водещи

Най-четени