Софиянци ще бъдат нагло ограбени с 88 милиона лева за поддръжка на осветлението, алармира Борис Бонев 19.08 | 11:00

88 милиона лева за 2 години - толкова ще ни струва поддръжката на осветлението в София ако току що пуснатата обществена поръчка приключи с договор. Това е близо 6 пъти повече, отколкото плащаме за тази дейност в момента

От iNews.bg

88 милиона лева за 2 години - толкова ще ни струва поддръжката на осветлението в София ако току що пуснатата обществена поръчка приключи с договор. Това е близо 6 пъти повече, отколкото плащаме за тази дейност в момента. Това алармира общинският съветник Борис Бонев, който направи фурор на местните избори, след като години преди това демонстрира грижа за столицата чрез своята работеща платформа "Спаси София".

ВИЖТЕ КАКВО ДОБАВЯ ПО ТЕМАТА БОНЕВ:

Отдаването на основните системи за поддръжка на градската среда на работещи за печалба фирми, се прилага рядко в градовете, които непрекъснато сочим за пример. Приватизацията на типични за общините дейности коства на софиянци милиони от градския бюджет без видимо подобрение, а общинската администрация не се чувства част от този процес, като контролните ѝ функции се свеждат до панически реакции, когато се установи обществено недоволство.

Случващото се в София не е капитализъм и пазарна икономика, а нагло ограбване на обществения ресурс по посока на близки до властта фирми на собственици с прякори. Удобно и с присъщата некомпетентност на общинското управление, договорите са написани така, че:

- да не може да се осъществява адекватен контрол;

- да няма качествено свършена работа;

- всичко да е оплетено в безкрайна административна паяжина, за да бъде изцяло размита отговорността.

Не твърдя, че общинското управление винаги е по-добро, но при него гражданите поне разполагат с инструментите за контрол и за търсене на отговорност. Не можем да сравняваме директор, който е на едно решение на общинския съвет разстояние от уволнение и договор с фирма, написан в ущърб на общината, при чието разваляне ще се дължат огромни неустойки.

Водещи

Най-четени