Социалистите искат вето върху Закона за досиетата 19.12 | 13:15

Според Ангел Найденов България извършва предателство с приетите промени

От Филипа Тодева

Парламентарната група на "Коалиция за България" обяви, че настоява президентът да наложи вето върху промените в Закона за досиетата.

"С промяната в Закона за досиетата ГЕРБ са на път да извършат престъпление и национално предателство. Няма по- грозно посегателство спрямо хората, които се занимават със защита на националната сигурност, от предателството им", заяви зам.-председателят на групата Ангел Найденов а брифинг в парламента.

След като социалистите настояха за спешна среща с президента, получиха потвърждение за разговор днес в 16.30 часа с началника на кабинета на президента и със съветниците на президента по сигурността.

"Ще настояваме за налагане на вето върху закона. Ако не бъде наложено вето, България като държава ще извърши престъпление и предателство”, категоричен беше зам.-председателят на ПГКБ.

Ангел Найденов обясни, че острата реакция на левицата е предизвикана от отпадането на определен параграф в закона. Текстът не позволяваше разкриване на принадлежност за хората, които заемат длъжностите началник на отдел или началник на сектор в служба Военна информация или началник на отдел и началник секция в Националната разузнавателна служба.

"Става дума за над 1000 души, които ще бъдат засегнати от промяната в закона”, отбеляза депутатът.

По думите му много съдби бяха съсипани заради поставянето под общ знаменател на служители на бившата Държавна сигурност, независимо от отделите, в които са работили. Съсипани бяха много съдби и заради поставянето на клеймото "доносник” върху всички служители, независимо от позициите, които са заемали и задачите, които са изпълнявали. "Много тежки удари бяха нанесени върху националната сигурност”, обобщи той. 

Румен Петков подчерта, че поне 70 са служителите на Военна информация и на НРС, които в момента са зад граница. "Половината от тях вероятно са под прикритие на различни ангажименти. Поставяме под съмнение техния живот днес. Кой ще носи отговорност за това, кога и как те ще бъдат прибрани? Ще се допусне ли в рисковите държави такова извеждане, или ще преживеем наново трагедията от Либия?”, попита депутатът от левицата.  

Най-четени