Социалистите искат оставката на шефа на „Топлофикация“ 08.03 | 15:09

И БСП скочи срещу монополистите

От Ивелина Георгиева

Общинските съветници от БСП настояват за оставката на директора на "Топлофикация" "София".

Основание за исканата оставка е несправянето с огромните задължения, които има дружеството, посочи Панайот Бончев, общински съветник от БСП.

Той даде пример като със задълженията на компанията към БЕХ и Булгаргаз за декември 2010 г., които са били в размер на 376 милиона лева. В края на 2012 г. задълженията вече достигат сумата от 428 милиона лева, а в началото на 2013 г. те са 505 милиона лева.

Бончев подчерта, че за две години, откакто сегашният ръководител е на поста си в "Топлофикация" София всички клиенти са почувствали между 60 и 80% увеличение на сметките си за парно.

От БСП поискаха още да се извърши цялостна проверка на ръководството на дружеството и да се търси отговорност от тях.

За първи път се изправяме срещу едно безскрупулно управление в държавата, каза Жельо Бойчев, председател на групата на общинските съветници на БСП. Двама от тежките монополисти, срещу които хората протестират, се намират в София и пряка отговорност носят кметът на града Йорданка Фандъкова и ГЕРБ, добави Бойчев.

Общинските съветници от БСП остро възразиха срещу исканото от "Софийска вода" увеличение на цената на водата с 14 %.

Социалистите са внесли на 6 март доклад, с който аргументират защо не трябва да има подобно увеличение и искане да бъде направена проверка на дружеството.

Те отчетоха като положителна постъпка изпратеното от кмета на София писмо до ДКЕВР, в което тя възразява също срещу това увеличение.

Според тях управлението на ГЕРБ през цялото време са обслужвали корпоративни интерси и структури на големите компании в България. Те дадоха пример с цената на водата и топлинната енергия като посочиха, че те са се увеличили с 40% за един мандат.

В началото на управлението на ГЕРБ цената на топлинната енергия е била 72 лева, а в края на януари 2013-та, тя вече е близо 100 лева.

Цената на водата през 2009 година, когато ГЕРБ идват на власт е 1.40 лева, а в момента е 1.76 лева и ако се добави исканото 14-процентно увеличение, ръстът достига 40%.

"От както ГЕРБ управлява, то станаха полярни студове тук", коментира Калоян Паргов.

Водещи

Най-четени