Социалистите обжалват назначаването на нови РИК-ове за референдума 05.11 | 14:02

„Коалиция за България“ сезира ВАС

От Филипа Тодева

Депутатът от "Коалиция за България" Мая Манолова обвини ГЕРБ в опит за поредна манипулация на референдума, предаде БТА. Манолова обвини и мнозинството на управляващите в ЦИК, че показва закона, избирайки нови районни избирателни комисии за администриране на референдума. "Коалиция за България" е обжалвала пред Върховния

административен съд решението на ЦИК за назначаването на новите РИК-ове.

Тя посочи, че до този момент ЦИК не е публикувала решението си на официалния си сайт.

Социалистите разбрали от медиите за това. "Очакваме решението на Административния съд, с което се надяваме управляващите да спазят закона. Смисълът от това да бъдат ползвани съставите на старите РИК-ове е да има демократичност чрез размяна на мандатите", смята тя.

iNews съобщи още в петък, че Централната избирателната комисия (ЦИК) е взела решение за назначаване на нови районни избирателни комисии (РИК) за провеждането на референдума на 27 януари. Това обяви Красимир Калинов, член на ЦИК на Първата национална конференция по изборни системи.

Така на практика централната изборна администрация е решила проблема с разминаването в разпоредбите на Изборния кодекс и т.нар. Закон за референдумите.

Според Закона за референдумите, районните комисии от последните парламентарни избори трябва да се използват и при референдумите. Но след влизането в сила на новия Изборен кодекс такива избори не са произвеждани.

Водещи

Най-четени