Социалният министър търси още пари за заетост 10.11 | 16:09

Над 70 хиляди души работят по програми за заетост в момента

От Ралица Стоянова

Заедно с Министерството на финансите ще търсим допълнителен резерв за програми за заетост между първо и второ четене на закона за бюджета за следващата година. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов във Враца, цитиран от БТА.

Освен увеличението на пенсиите и на минималната работна заплата, приоритет за правителството през следващата година ще бъде заетостта и пазара на труда. Ще използваме максимално ресурса, който имаме по Националния план по заетостта и оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", обясни социалният министър. В момента по програми и мерки за заетост на министерството над 70 хиляди души работят в цялата страна, а само в община Враца заетите са 890 души.

Младенов допълни, че усилията в тази посока ще продължат и е важно между първо и второ четене на закона за бюджета да се намери още малко ресурс за тези програми за заетост, особено на дълготрайно безработните.

Социалният министър коментира, че увеличението на минималната работа заплата от 1 януари 2013 г. ще даде възможност на синдикатите и работодателите да договарят по-високи нива на заплащането спрямо производителността на труда през следващата година. Той изрази надежда, особено в експортно ориентираните предприятия от металургията, химия, фармацията, енергетиката и добивната промишленост заплатите да продължат да растат, както досега, на база колективното трудово договаряне.

Във Враца Младенов откри два обекта - обновена фасада на училище и изградени паркинг и парк в квартал "Дъбника" на града, които са финансирани от програма "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

 

Най-четени