Социолог: Подобен срив в проучванията се случва веднъж на 12 вота 26.05 | 10:11

Няма конкретна причина за този резултат, смята Андрей Райчев

От iNews.bg

Подобен срив в социологическите проучвания се случва веднъж на 12 вота, този път стана на 13-ата прогноза. Това заяви социологът Андрей Райчев в ефира на TV7.

"Всичко на всичко 25 години опит съм вижда 2 пъти срив на прогнозите", посочи Райчев и уточни, че първият път е бил при прогнозите с изборите за президент през 2001 г., когато Георги Първанов победи Петър Стоянов.

"Тогава обаче имаше конкретна причина, докато сега няма такава", поясни социологът. Възможно е причината да е в Украйна, възможно е и левите избирателите да са се почувствали объркани от скарването между Станишев и Първанов.

При всички случаи ефектът Първанов се оказа разтърсващ за БСП, допълни политологът Борис Попиванов. АБВ отля от гласовете на БСП, но без да ги добави към своите, каза още политологът.

Експертите коментираха евентуалните бъдещи коалиции на политическата сцена. Според Тодор Танев има какво още да се разсъждава над кафето между Борисов и Местан, а българската история познава много кафета, изпити или не, които са променили хода на събитията.

Според коментиращите се лансира и идеята, че най-големите губещи на този вот са "Атака" и АБВ. "Изгубиха тези, които бяха евопейски най-неориентирани".

Водещи

Най-четени