Социолог вещае ниска избирателна активност на 12 май 02.04 | 09:21

"Около 48 политически субекта ще се явят на изборите, което е лош рекорд", смята Гълъбов

От Кремена Бедерева

Най-вероятно днес ще стане ясно колко политически субекта отиват на изборите, тъй като последната информация беше, че всъщност от 67 регистрираните партии станаха 63.

Това каза социологът Антоний Гълъбов пред БНР.

"Тези 8 коалиции обединяват около 20 политически формации, така че по мои изчисления около 48 политически субекта ще се явят на изборите на 12-и май, което е лош рекорд. Надявам се да е съдържателно разнообразие, а не само голям брой участници в изборите, защото това, което очевидно се вижда, е липса на доверие в партийната политическа система, преживяваме поредна криза в нейното преструктуриране. Рискът при такава ситуация е при сравнително немного висока избирателна активност да имаме голямо разпиляване на гласове", смята социологът.

Според него рисковете, пред които сме изправени на 12-и май, са свързани, на първо място, с по-ниска избирателна активност. Ако този голям брой политически кандидати допълнително обезкуражи избирателите, това би било по-лошият сценарий.

Това ще произведе един парламент с голям брой политически участници, които трудно ще постигат съгласие, трудно ще изградят коалиции и управляващо мнозинство. Това би забавило процесите на политическа реформа, а не би ги ускорило, коментира социологът.

По отношение на ДСБ и СДС Гълъбов смята, че "за съжаление, след 2001 година в дясното политическо пространство се говори много повече между самите политически формации, отколкото с избирателите. Споровете се концентрират повече върху междуличностни отношения, отколкото между различни видове политики и точно затова имаме този колеблив резултат, който измерват и колегите – трудно предвидим резултат, тъй като избирателите на ДСБ са много мотивирани и добре концентрирани в ядро, но с малка периферия, а СДС, след появата на ГЕРБ, загуби съществена част от своята периферия, а пък ядрото на СДС отдавна не съществува, така че двете политически линии се намират пред различен тип задачи, които трябва да решават."

Във връзка с протестиращите социологът каза, че всъщност няма група на протестиращите. "Това, на което бяхме свидетели през последните седмици, бяха различни групи от хора, които бяха по едно и също време на протеста. Така че това се отрази в различните политически ориентации и различна ефективност на диалога с отделните политически сили".

Той отбеляза, че има регистрирана коалиция ВМРО - Орлов мост, имаме "Българската пролет", която се свърза с "Българската евролевица" на Александър Томов, има и опит за един доста атрактивен микс между Обединения блок на труда на Кръстьо Петков с политическа формация, свързана със Съюза за частна инициатива на гражданите.

"Имаме странни формации, в които съществували досега политически партии и политици влизат в коалиции с групи от протестиращи, опитвайки се по този начин да реновират собственото си присъствие", коментира още Гълъбов.

Водещи

Най-четени