Социолозите: Формирането на мнозинство се очертава трудна задача 02.10 | 18:03

Малките партии са големите неизвестни в изборната надпревара

От Теодора Кокаланова

Наближава моментът, в който ще стане ясно кой ще застане начело на 43-тото народно събрание на Република България. Предстоящите парламентарни избори в неделя (5 октомври) ще ни дадат категоричен отговор, но и ще поставят множество въпросителни. Резултатът от вота ще отрази призьорите, но възниква дилемата дали ще ни осигури стабилно правителство, което да управлява страната ни.

Абсолютно сигурни участници в следващия парламент са ГЕРБ, БСП и ДПС, а почти сигурни – Реформаторският блок и "България без цензура". Останалите три формации – Патриотичният фронт, АБВ и "Атака" са под голяма въпросителна. Това сочи изследване на "Афис" проведено в периода 27-30 септември.

Според проучването задачата за съставяне на стабилно мнозинство се оказва мисия невъзможна. Единственият вариант, при който може да се постигне такова мнозинство е, ако в парламента се класират само три или четири формации, което обаче е изключително слабо вероятно.

Според "Афис" за ГЕРБ ще гласуват 33,5% от гражданите, решили да заявят вота си в неделния ден. БСП ще получат 20,7%, ДПС - 13,7%, Реформаторският блок - 7,2%, ББЦ - 6,7%, Патриотичният фронт - 5,2%, АБВ - 4,6%, а "Атака" - 4,4%.

1403317

Очертаващата се избирателна активност бележи същите стойности до активността на парламентарните избори през май миналата година. "Афис" прогнозира, че разпределението на мандатите в следващия парламент ще изглежда така - 84 за ГЕРБ, 52 за БСП, 34 за ДПС, 18 за Реформаторския блок, 17 за ББЦ, 13 за Патриотичния фронт и по 11 за "Атака" и АБВ.

Според социолозите при такова разпределение е видно, първо - че формирането на мнозинство се очертава като трудна задача, второ - евентуалното мнозинство ще представлява най-малко тройна коалиция, освен ако не се стигне до коментирания напоследък "германски" вариант на широка коалиция между първите две политически сили, отбелязват социолозите.  

Водещи

Най-четени