Социолозите се хващат за гушите 19.10 | 10:48

Агенциите се поддават на политически натиск, а медиите решават кои данни да изтъкнат, твърди Боряна Димитрова

От Филипа Тодева

Данните от социологическите проучвания се превръщат в едно увеличено огледало, което пречупва истината. От една страна заради агенциите, които се поддават на политически натиск, а от друга – заради медиите, които решават кои данни да изтъкнат и кои не, като така се стига до манипулиране. Това заяви пред bTV социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

Коментарът й идва само ден след като социолозите Мирослава Радева от МБМД и Кольо Колев от "Медиана" съобщиха разнопосочни данни за разликата между ГЕРБ и БСП, като според Радева – тя е 10%, а според Колев – 0,1%. Това породи дебат за "нагласени” или "поръчани” резултати от обществени допитвания.

Социологът от "Алфа рисърч” Боряна Димитрова се разграничи от практиката, която определи като "обществена язва”.

Тя отказа да се извини на колежката си Мира Радева, която ден по-рано поиска извинение заради отправено от Димитрова обвинение по конкретен случай. Преди време социоложката от "Алфа рисърч” изрази съмнение в честната игра на ръководената от Радева агенция по спечелването на обществена поръчка от просветното министерство.

"Проучването бе за 35 хиляди лева. Тогава в резултатите на Радева се твърдеше, че протестиращите на Орлов мост младежи са били с объркани глави”, поясни случая Боряна Димитрова.

В МОМН отстраняват от търга за поръчката "Алфа рисърч”. В отговор от Сметната палата обаче става ясно, че чиновниците не са имали това право.

Водещи

Най-четени