Спасете планинското мляко, призовават фермери от Родопите 12.07 | 07:08

От Смолян предупреждават за кризисната ситуация

От Елена Коцева

Родопското мляко скоро може да изчезне, ако от 2012 г. за животновъдите в планинския регион влезе в сила изискването за недопускане до пазара на мляко, произведено във ферми втора и трета категория.

Над 6000 стопанства с по няколко крави в Смолянска област ще бъдат лишени от право да продават млякото след изтичането в края на годината на поредния гратисен срок за преобразуване на
фермите от втора и трета категория, твърдят от животновъдното сдружение.

На част от тези фермери вече се връчват писма с предупреждението, че тяхната продукция ще се изкупува до края на 2011 г.

От Национално сдружение "Планинско мляко" в Смолян предупреждават за кризисната ситуация в отворено писмо до различни държавни институции.

Фермери от Родопите настояват да продължи изкупуването на продукцията дори от фермите, които отговарят на изискванията за качество на млякото и хуманно отношение към животните.

От сдружението необосновано е категоризирането на фермите по показатели, свързани със сградния фонд.

От "Планинско мляко" предлагат да се въведат специфични изисквания за фермите в планинския регион и да се включи породата Българско родопско говедо в категорията изчезващи или застрашени от изчезване животни.

Родопите са място за производство на екологично чисти и висококачествени млечни продукти, животновъдството е не само традиционен поминък, но и начин за запазване на екологичното
равновесие и типичния родопски пейзаж, се посочва в отвореното писмо на "Планинско мляко".

Водещи

Най-четени