Спасителите младежи на БЧК от различни градове премериха сили 10.06 | 11:52

Те винаги са готови да посрещнат всяко предизвикателство, казват от организацията

От iNews.bg

Още от създаването си през 1921 г, младежката организация на Българския Червен кръст изгражда формирования за подпомагане на нуждаещите се граждани при кризисни ситуации. През 1993 година започва създаването на Младежки аварийни екипи (МАЕ), от доброволци на Българския младежки Червен кръст (БМЧК), които участват в оказването на помощ при бедствия, аварии и катастрофи. Към момента в страната има 21 действащи МАЕ, като голяма част от тях през последните години се включват в неотложни дейности за преодоляване на последиците от наводненията, засегнали страната.

На 9 юни 2018 г. в Националния учебно-логистичен център на БЧК - с. Лозен, се проведе IX Национално състезание на младежките аварийни екипи на организацията. Официални гости на откриването бяха председателят на БЧК акад. Христо Григоров, д-р Славита Джамбазова – зам. генерален директор на БЧК, кметът на с. Лозен Васил Станчев, партньори, медии. В надпреварата тази година участваха 18 отбора от цялата страна. Съдийска колегия с главен съдия проф. д-р Красимир Гигов, главен секретар на Министерството на здравеопазването, оценяваше уменията на младежите.

Провокирани чрез специални ситуативни задания, доброволците показаха завидна подготовка по първа долекарска и първа психологична помощ, атрактивно демонстрираха спасителни действия при промишлени аварии и природни бедствия, техники за транспорт на пострадалите, грижи за нуждаещите се, ориентиране, оцеляване в екстремни условия. Бяха проверени и знанията на участниците по международно хуманитарно право и мениджмънт на бедствията, за историята, принципите и структурата на Международното червенокръстко движение и на Българския Червен кръст.

Първото място заслужено зае отборът на МАЕ - София, последван от МАЕ - Пазарджик и МАЕ – Бургас.

Водещи

Най-четени