Спасяваме децата от социалните институции със законова забрана за изоставянето им 05.01 | 09:56

Всички социални помощи да се обвържат с ходенето на училище, настоява зам. - министър

От iNews.bg

Законова забрана за изоставянето на деца под 3 години може да спаси  много подрастващи от попадането в социална институция. 

С подобно предложение излезе зам. - министърът  на младежта и спорта Калин Каменов, който е и бивш шеф на Държавната агенция за закрила на детето. 

В ефира на bTV  той коментира поредния случай на новородено, чиято майка избяга от бургаската болница.  Според него подобни ужасни практики  ще продължават, ако не се промени начинът, по който се работи в бедните и сегрегирани райони. 

Според него  социалните домове няма да се пълнят с деца, ако  всички видове социални помощи  не бъдат обвързани с ходенето на забавачка и училище. 

През изминалата година оставените от родителите си деца са били най – малко 2000, коментира  зам. - министърът.  Той каза, че в много случаи отговорните институции не разбират за изоставените деца, тъй като  за тях продължават да се грижат близки и роднини. 

Каменов коментира, че друга причина много бебета да се озовават в социални домове са  религиозните т традиции.  Като пример той посочи практиката  малолетни момичета да стават майки. До преди няколко години  прокурорите не образували досъдебни производства , тъй като това било традиция в ромската общност.

 Към момента има 180 осъдени за съжителство с дете, но основно става дума за пробации, а не за ефективни наказания. Зам.-министърът обаче отново подчерта, че санкциите няма да помогнат, ако не се работи с момичетата в риск.

Той посочи, че здравните медиатори, психолозите и социалните работници са ценни, но са много малко и заплатите им са ниски. За ефективността им той даде пример със столичния ромски квартал "Факултета”, където се работи с майки и семейства в риск и в резултат почти няма изоставени деца или такива, които са отпаднали от училище.

 От медията откриха  майката заразяла бебети си в Бургас няколко часа след раждането. Катя Димитрова обясни  постъпка си с това, че  другото й дете имало температура и тя отишла да го види. 

"Аз бях с нея вечерта в болницата и к’о да видя - тя след мене, в таксито.", разказа сестра й Милена Димитрова.

Водещи

Най-четени