Спахме с час по-малко през изминалата нощ 25.03 | 10:12

Спорът дали по-скоро не е вредно местенето на стрелките продължава

От iNews.bg

Тази нощ в 3:00 ч. преминахме към лятното часово време, което означава, че местим стрелката на часовнииците с час напред. Което пък от своя страна означава, че ссме спали с час по-малко. В последно време обаче дебатът за отмяна на местенето на часовниците два пъти годишно се разраства, което важи и заз противниците на уж пестящата електроенергия мярка. Което вече е доказано, че не е така, а и редица държави вече отмениха преминаването към "изкуственото" лятно часово време. Наскоро стъпка в тази посока направи и Европарламентът, но предстои още доста дълга процедура, за да бъде отменено местенето на часовниците в държавите членки.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1:00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1:00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври, припомня бТВ.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха "за” премахването на лятното часово време, но до конкретни разпоредби едва ли ще се стигне скоро, тъй като процедурата е дълга, тромава и трябва да премине през редица етапи и институции.

Връщането към астрономическото време ще стане на 28 октомври. Тогава, в 4:00 ч. през нощта, часовниците ще бъдат върнати с един час назад.

Водещи

Най-четени