Спестяват разходките на пенсионерите 16.01 | 16:52

Доказваме, че сме безработни по електронен път

От Цанка Донкова

Спестяват разходките на пенсионерите и обикалянето по гишетата. Вече ще може да се подават заявления за отпускане на пенсии и добавки към тях и по електронен път. Това ще се случи благодарение на промени в подзаконови нормативни актове, утвърдени от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщават от института.

Основната част от предлаганите промени в подзаконовите нормативни актове по прилагането на КСО са във връзка с влезлите в сила от 1 януари 2014 г. изменения и допълнения на кодекса.

Още улеснения предвиждат промените. По електронен път ще могат да се подават и заявления за преизчисляване на пенсия за осигурителен стаж и/или осигурителен доход, придобит след пенсионирането.

Според друго изменение хората на следдипломен стаж след завършване на висше образование не се смятат за учещи и нямат право на наследствена пенсия. Променят се текстовете, уреждащи взаимоотношенията с банките във връзка с въведените нови правила за превеждане на сумите за пенсии.

Регламентира се редът за изплащане на парични обезщетения на осиновителите за осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст за срок от 365 дни, но не по-късно от навършване на 5-годишна възраст на детето. Изменението е във връзка с въведения от 1 януари 2014 г. нов вид отпуск, допълва БТА.

От 1 април 2014 г. отпада и друго задължение. Безработните вече няма да са задължени при подаване на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица хората да представят документ за регистрация в Агенцията по заетостта. Необходимата информация ще се получава чрез електронен обмен на данни между НОИ и агенцията.

Предстои проектите за изменение и допълнение на наредбите да бъдат внесени за приемане от Министерския съвет.

Най-четени