Спецзвено за бързо реагиране ще бори кражбите на гориво в БДЖ 26.04 | 17:01

Ще се монтират камери за денонощно видеонаблюдение на най-уязвимите гари

От Андриян Георгиев

БДЖ създава спецзвено, корпус за бързо реагиране от служители на БДЖ, което ще се занимава само с това - да открива случаите на източване на гориво, съобщи Пламен Джуров, управител на "БДЖ-Товарни превози", цитиран от БТА.

Друга мярка е монтиране на камери за денонощно видеонаблюдение на най-уязвимите гари - Илиянци и Дупница, където се краде гориво направо от цистерните на доставчиците за железницата - OMV и "Лукойл".

Джуров каза, че всеки месец "Товарни превози" търпели загуби от около 50 000 лв. от предявени претенции по  рекламационен път от страна на двете компании за липси на гориво от цистерни на фирмите, съхранявани на гари на превозвача.

Стана ясно също така, че до момента съкратените в БДЖ служители са 800 от предвидените общо 1000 души. Явно обаче и с този намален състав работата им не е достатъчно уплътнена, коментира Ивайло Иванов, съуправител на "БДЖ - Товарни превози".

От БДЖ припомниха последните случаи на драстични кражби на гориво, сред които тези в Свиленград, Дупница, Кулата, Каспичан, Горна  Оряховица и последните две от тази нощ - на гарите "Илиянци" и "Волуяк", където бе откраднато общо 150 литра гориво. По всички случаи били образувани дисциплинарни производства - за 25 души до момента, и са предоставени на прокуратурата.