Специализираният наказателен съд е оправдал бившия здравен министър Петър Москов за ваксините от Турция 19.10 | 15:00

Решението на спецсъда не е окончателно и подлежи на протест от държавното обвинение пред втората инстанция

От iNews.bg

Специализираният наказателен съд е оправдал бившия здравен министър Петър Москов по делото му за бартера с турски ваксини през 2015 г. Присъдата на първа инстанция идва пет години, след като Москов стана обвиняем. Решението на спецсъда не е окончателно и подлежи на протест от държавното обвинение пред втората инстанция.

"Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години. Всъщност вие подкрепяхте усилието да не се кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги", написа Москов във Facebook.

Обвинението

Москов бе обвинен, че през 2015 г. е приел под формата на дарение 100 хил. дози ваксина "Пентаксим" и 100 хил. дози "Еувакс Б" – за имунизация срещу Хепатит Б от Турция. В замяна тогава България даде 5 млн. дози БЦЖ.

Тезата на прокуратурата бе, че тези ваксини не са разрешени за употреба у нас. Държавното обвинение твърдеше, че Москов е ощетил бюджета с над 325 хил. лв. Заедно с него бяха обвинени някогашният му заместник Адам Персенски и още трима служители на държавното предприятие "Бул Био".

Вносът на ваксини през 2015 г. се наложи заради липса на препарати у нас. Тогава Москов твърдеше, че това е единственият начин да бъде изпълнен навреме имунизационният календар за децата, припомня Mediapool.

Делото срещу Москов бе едно от знаковите в мандата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. При разследването на разпити бяха викани всички министри от тогавашния кабинет.

 Новината за оправдателното решение идва в разгара на кампанията за президентските и парламентарните избори на 14 ноември. Петър Москов ще участва във вота следващия месец, като ще се яви с партията си КОД в коалиция с "Републиканци за България" на Цветан Цветанов под името "Национално обединение на десницата" (НОД).

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

Водещи

Най-четени